RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Білецький закликав Зеленського спростити отримання громадянства для іноземних добровольців

Лідер політичної партії "Національний Корпус" Андрій Білецький розкритикував рішення президента Володимира Зеленського про повернення українського громадянства екс-голові Одеської ОДА Михайлу Саакашвілі, він зазначив, що в Україні є більш достойні претенденти на отримання громадянства.

Про це повідомляється на каналі "Національного корпусу" в Telegram.

Як приклад Андрій Білецький назвав 150 іноземців-добровольців, які воюють за Україну в зоні ООС, які не змогли отримати українське громадянство за часів президентства Петра Порошенка.

Політик підкреслив, що процедура присвоєння громадянства іноземним добровольцям - учасникам АТО (ООС) складна і надто бюрократизована. Він розповів історію 25-річного росіянина Артема Широбокова, ветерана ООС з позивним "Єсенін", який воює на Донбасі за Україну.

Білецький нагадав, що Артем Широбоков брав активну участь в Революції Гідності, а потім - в боях під Іловайськом, у звільненні Маріуполя, Мар'їнки і Широкино. В ході бойових дій доброволець отримав важке поранення, але при цьому врятував товариша. Політик наголошує, що після госпіталю молодий чоловік повернувся на фронт. При цьому бойові заслуги бійця не змогли вплинути на рішення Петра Порошенка, який відмовився давати українське громадянство "Єсеніну" і ще 149 іноземцям-добровольцям, натомість надавши паспорт Саакашвілі.

Народний депутат висловив побоювання, що нинішній статус "нелегалів" для іноземців - учасників АТО несе багато загроз - багато з них вже не можуть повернутися в свою країну.

Білецький запропонував вирішити проблему, прийнявши закон про спрощене отримання українського громадянства для учасників АТО. Відповідальність за прийняття цього закону, на його думку, потрібно покласти на Володимира Зеленського. Білецький стверджує, що підпису президента буде достатньо для затвердження закону.

Лідер політичної партії "Національний Корпус" підкреслив, що Зеленський добре знайомий з історією "Єсеніна" і інших іноземних добровольців, оскільки ця проблема обговорювалася під час iForum, на якому був присутній президент. Тоді на розповіді про проблеми іноземних бійців Володимир Зеленський відреагував прохолодно, зробивши зауваження, що ця інформація не має відношення до теми форуму.

Днями Володимир Зеленський видав указ, яким скасував рішення президента Порошенко про позбавлення Михайла Саакашвілі громадянства України. Указ був оприлюднений на сайті глави держави. Саакашвілі втратив українське громадянство в липні 2017 року. Причиною стала відкрита проти нього кримінальна справа в Грузії.