RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Новинський прокоментував рішення КСУ щодо відновлення пільг ветеранам

Народний депутат Вадим Новинський закликає після відповідного рішення Конституційного суду відновити в Україні соціальну допомогу ветеранам Другої світової війни.

Про це він заявив у Facebook, коментуючи прийняте Конституційним судом України 27 лютого рішення про визнання скасування пільг і допомоги ветеранам таким, що суперечить Конституції.

"Держава Україна дала гарантію забезпечувати захисникам Вітчизни гідний рівень життя без жодних умов і застережень. Соціальна допомога тим, що перемогли фашизм радянським воїнам, воїнам-інтернаціоналістам, які виконували обов'язок в Афганістані, воїнам Збройних Сил України, героям праці і людям, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, повинна виплачуватися в першу чергу і не може залежати від наявності або відсутності в уряду ресурсів. Ми з колегами по парламенту ініціювали таке конституційне подання і задоволені рішенням Конституційного Суду", - заявив він.

На думку Вадима Новинського, уряд повинен негайно відновити виплату всіх видів соціальної допомоги і відновити пільги ветеранам.

"Закон про державний бюджет на 2020 рік треба привести у відповідність з Бюджетним кодексом, який після рішення КСУ, зобов'язує владу виплачувати допомогу без жодних умов, а також доручити Кабінету міністрів знайти кошти для фінансування цього зобов'язання. Необхідно компенсувати людям кошти, невиплачені за п'ять років дії цієї неконституційної норми. Це важливе для самовизначення і для майбутнього України питання: ми хочемо жити в державі, яка захищає своїх воїнів, або в державі, яке відвертається від них ... Справедливість по відношенню до ветеранів з боку держави повинна бути відновлена в повній мірі. Рік 75-річчя перемоги - хороший привід продемонструвати, що українська держава повернулася обличчям до своїх героїв. Без цього виплати залишаться гірким нагадуванням, що країна не цінує їх заслуг", - вважає депутат.

Зміни до Бюджетного кодексу України, що легалізували скасування пільг і соціальної допомоги ветеранам, були внесені урядом Арсенія Яценюка в грудні 2014 року. З цього часу фактично були припинені виплати ветеранам Другої світової війни і учасникам бойових дій. Народний депутат Вадим Новинський - один з ініціаторів конституційного подання про визнання цієї норми неконституційною. Конституційний Суд визнав, що соціальне зобов'язання держави забезпечувати гідний рівень життя цим громадянам зафіксовано в Конституції, є безумовним і не може бути змінено законами, тому зміни до Бюджетного кодексу від 28 грудня 2014 року визнано такими, що не відповідають Основному закону.