RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Тимчасовий голова Офісу фінконтролю Пліс може провалити випробувальний термін - ЗМІ

Тимчасово виконуючий обов'язки голови Держаудитслужби (Офісу фінансового контролю) Геннадій Пліс може бути достроково звільнений з посади.

Про це пише 24 канал.

Раніше планувалося, що він пробуде до кінця карантину, але звільнення може відбутись раніше. Причина – у спробах відомства заблокувати проєкт "Велике будівництво" президента Зеленського.

Державна аудиторська служба України, яка реорганізовується в Офіс фінансового контролю – це єдиний орган у вертикалі виконавчої влади, який контролює ефективність використання коштів платників податків і уповноважений вимагати розриву контрактів і блокувати фінансові проведення. Кабміну важливо мати на цій посаді професійного фахівця, щоб не бути запідозреними в бажанні приховати недоліки.

За період роботи Пліса на посаді голови правління Державної продовольчо-зернової корпорації (2012-2013), фінінспекція виявила розкрадань на 164 млн грн. Це не завадило призначити Пліса першим заступником голови КМДА (2016-2017), де він потрапив у скандал з виведенням грошей з банку "Хрещатик".

У 2018 році Пліс став заступником держсекретаря Кабміну, звідки восени 2019 року в уряді Гончарука перейшов на посаду заступника міністра фінансів. Звільнений він з урядом Гончарука. Як кажуть джерела в уряді, питання зміни голови Держаудитслужби стояло в черзі.

Попередник Пліса Ігор Буграк почав небезпечну гру - напередодні його звільнення Держаудитслужба наказала розірвати контракти з представництвом турецької компанії Onur. Причинами стали неточності в документах, які не вплинули на якість заявки і здатність компанії виконати роботи. Результати тендеру доведеться скасовувати, торги провести заново, втративши місяць.

Рішення офісу фінконтролю в Офісі президента сприйняли як "чорну мітку" проєкту "Велике будівництво". Саме Onur є підрядником одного з проєктів Зеленського – будівництва мосту в Запоріжжі, а також ряду інших об'єктів, реалізації яких чекають перевізники по всій Україні. Продовження роботи Onur в Україні гарантував сам президент.

У разі оскарження рішень свого попередника Плісом у суді, йому доведеться захищати позиції Держаудитслужби, а якщо виявиться, що дії Буграка були "мотивовані" – рішення доведеться скасувати. Пліс готовий зробити вибір на користь першого варіанту, оскільки він отримає більше громадського схвалення і не викличе питань щодо мотивації.

Наслідки, як пишуть журналісти, зрозумілі – стратегічні домовленості Зеленського про розширення співпраці з інвесторами напевно "кануть у Лету", а міжнародні партнери, які стежать за розвитком ситуації, задумаються, чи варто збільшувати фінансування проєктів в Україні.