RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Проти голови Держфінмоніторингу Черкаського відкрили справу за заявою Дубинського

Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо угруповання, яке займалося скрутками по ПДВ і за допомогою конвертаційних центрів та отримувала незаконні відшкодування з цього податку. Загальна сума збитку для держбюджету склала 79 млрд грн, і збиток оцінюється в особливо великих розмірах.

Про це йдеться у виписці з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що підписаний головою САП Назаром Холодницьким. Виписку опублікував сайт Dubinsky.pro.

"Виробництво №42020000000000953 відкрито відносно голови Держфінмоніторингу Ігоря Черкаського, окремих керівників регіональних підрозділів ДФС і працівників Мінфіну. За зловживання службовим становищем. Слідство доручено детективам НАБУ. Буде застосовуватися ч. ст. 364 КК. Це зловживання владою або службовим становищем, яке завдало важкі наслідки. Що карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років і забороною обіймати певні посади та діяльністю до 3 років", - сказано в публікації.

Як писав Dubinsky.pro, глава Держфінмоніторингу Ігор Черкаський покривав глобальну схему по отриманню незаконного відшкодування з ПДВ на протязі 2019-2020 років, що призвело бюджетним збитків на 79 млрд грн. Злочинці задіяли широку мережу транзитно-конвертаційних підприємств. За лютий 2020 року держбюджет недоотримав 3,5 млрд грн, в схемі приймати участь 549 компаній: у Львівській області збитки склали 500 млн грн (задіяно 62 підприємства); в Київській області - 391 млн грн (102 підприємства); в Києві - 135 млн грн (116 підприємств); в Донецькій області - 100 млн грн (54) і т. д.

Координував роботу центрів львівський контрабандист-конвертатор Василь Костюк, який діяв в рамках змови з керівниками Державної податкової служби, Мінфіну та Держфінмоніторингу. З боку ДПС в схемі було задіяно керівник головного управління ДПС в Донецькій області Ірина Долозіна. Вона відповідала за роботу "конвертів" на сході і півдні України: в Донецькій, Луганській, Харківській, Запорізькій, Одеській і Миколаївській областях.

З ініціативи помічника міністра фінансів Олександра Кондра були призначені регіональні куратори ПДВ-схеми в кожному регіоні: Київська область - Орест Вітик; місто Київ - Нонна Багмет; Донецька область - Ірина Долозіна; Львівська область - Василь Крісяк; Одеська область - Єгор Федонюк (заступник керівника).

"З боку Держфінмоніторингу, який не міг не знати про незаконні ПДВ-схеми, оскільки в цей орган стікається вся інформація про більш-менш значні проводки, все курирував Ігор Черкаський: його робота - аналізувати грошові потоки і розслідувати підозрілі операції, які в даному випадку очевидні", - йдеться в публікації.