RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Скандал через створення в Україні "угорського" району: в МЗС спростували 3 фейки

Створення Берегівського району в Закарпатській області - результат адміністративно-територіальної реформи, а не втручання іноземної держави у внутрішні справи України.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на своїй Facebook-сторінці.

За словами чиновника, позиція МЗС полягає в тому, що жодна іноземна держава не має права диктувати Україні, яким чином організовувати громади, райони або області. Вплив Угорщини він назвав фейком.

"Для нас абсолютно неприйнятні будь-які втручання іноземної держави у внутрішні справи України", - підкреслив міністр.

Кулеба пояснив, що мова йде про приєднання до Берегівському району, в якому проживає велика угорська громада, Виноградівського району в межах адміністративно-територіальної реформи.

"Рішення про приєднання цього району приймає не МЗС. Адміністративно-територіальна реформа - не питання МЗС", - написав міністр.

Глава МЗС також назвав фейком чутки про те, що під час візиту в Будапешт він нібито взяв зобов'язання створити Берегівський район.

"Ніякі такі зобов'язання під час мого візиту в Будапешт я не брав. МЗС не веде ніяких переговорів з жодною країною зі створення "національних" районів або округів. Такі переговори суперечили б Конституції, законодавству і національним інтересам України", - підкреслив Кулеба.

Ще один фейк, за словами міністра, - інформація про "злив" українських інтереси у відносинах з Угорщиною.

"Правда: дипломати працюють над нормалізацією відносин з Угорщиною, тому що це відповідає стратегічним інтересам України, зокрема нашої євроатлантичної інтеграції, і Центральної Європи, в загальному. Ми в МЗС шукаємо компроміси в українсько-угорських відносинах, проте ніколи не зрадимо наші інтереси, не перейдемо "червоні лінії", які б шкодили суверенітету і територіальній цілісності України. До речі, на одній з них ми твердо стоїмо, і я про це неодноразово говорив публічно: ми відхиляємо вимоги додатково міняти закон про освіту", - підкреслив Кулеба.

Детальніше про відносини між Угорщиною і Україною, які поки залишаються в глухому куті, читайте в матеріалі "Апострофа": Нові нюанси: як коронавірус змінить відносини між Угорщиною і Україною