RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Монобільшості вже не буде: що загрожує президенту після провалу "Слуги народу" на виборах

Після провального результату президентської політсили "Слуга народу" на місцевих виборах 25 жовтня оточення глави держави може схилити Володимира Зеленського до перезавантаження Кабміну і навіть розпуску Верховної Ради. Однак вже майже доконаним фактом є те, що монобільшості у Верховній Раді немає і партії влади доведеться шукати нових "союзників" в парламенті або ж готуватися до дострокових виборів.

Про це в коментарі "Апострофу" розповіли експерт Українського інституту політики Кирило Молчанов і керівник Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

За словами експертів, на Банковій намагаються запевнити Володимира Зеленського, що його політичним позиціям нічого не загрожує, і можна піти на ризик з перезавантаженням парламенту і уряду. Заодно перекласти відповідальність на міністрів і народних депутатів. У такій ситуації є велика спокуса підтримати падаючий рейтинг за рахунок перекладання відповідальності на Кабмін і ВР.

"Подібні настрої простежувалися у недавньому посланні Володимира Зеленського до парламенту. Практично вся його промова звелася до того, що він рятував себе персонально: все хороше - заслуга президента, а всі проблеми походять від уряду, парламенту або ще звідкись. Не виключаю, якщо ситуація зайде в глибоку кризу і навесні потрібно буде випустити пар, то президент може принести в жертву парламент і уряд", - говорить Кирило Молчанов.

Однак українське суспільство влаштоване так, що всі проблеми пов'язують саме з главою держав. Прихильникам президента буде проблематично пояснити провали тим, що за економіку "відповідає уряд".

"Володимир Зеленський залишається одним з найбільш рейтингових політиків, і ще здатний витягнути за рахунок свого іміджу партію, але рейтингова інерція зменшується з кожним місяцем карантину. Все йде до того, що з президентом залишиться тільки його ядерний електорат. Монобільшості у Володимира Зеленського вже не буде і все одно доведеться шукати партнерів для коаліції", - говорить Віталій Кулик.

При цьому в кулуарах уже ходять чутки, що незабаром в "Слузі народу" почнеться масовий вихід мажоритарників, незадоволених тим, що перед місцевими виборами нагорі влаштували розпродаж квот в партійних списках. Про загрозу бунту говорили ще у вересні, але на якийсь час їх вдалося утримати під контролем.

Тепер, після провалу "Слуги народу" на виборах, багато хто з них може вирішити, що зараз саме час покинути президентську фракцію. В такому разі "зелених" і президента чекає дуже складний період: вже офіційний розпад монобольшості і необхідність домовлятися про формування коаліції з іншими партіями. Якщо ж зробити цього не вдасться, то скоро на Україну чекають нові позачергові парламентські вибори, які радикально змінять розстановку сил в нашій політиці...

Детальніше про те, чи Володимир Зеленський розпустить парламент і чим в такому випадку ризикує Офіс президента, читайте в матеріалі "Апострофа": "Потопаючий корабель "Слуга народу": що Зеленському робити з Радою".