RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Журналісти розповіли про загальні деталі в "кримських схемах" Тупицького і Ситника

Голова Конституційного суду Тупицький і директор НАБУ Ситник приховали в деклараціях незаконні операції з землею в окупованому Криму. Саме статтю Кримінального кодексу про покарання за недостовірне декларування і визнав неконституційною Конституційний суд під головуванням Тупицького.

Про це пише ДС.

Так, голова Конституційного суду не задекларував землю в Криму, власником якої став після анексії. Він у 2018 став власником земельної ділянки в кримському селищі Кореїз, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством, але не надав інформацію про це в своїй декларації про майно і доходи.

Директор НАБУ Артем Ситник також приховав факт продажу дружиною Анною в 2017 земельної ділянки в окупованому Севастополі за 900 тис рублів відповідно до законодавства країни-окупанта, зі сплатою мита в її бюджет, і не вказав це в декларації.

Як пише видання, операції з нерухомістю в Криму, яка оформлена за договором купівлі-продажу за законодавством Росії і завірена російською Федеральною службою державної реєстрації, кадастру і картографії, є незаконними в Україні. У деклараціях Тупицького і Ситника не згадуються ці операції з нерухомістю, що до рішення КС кваліфікувалося як подання суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації, тобто порушенням певної статті 366-1 КК України. Саме її 27 жовтня КСУ на чолі з Тупицьким визнав не відповідною Конституції.

Як писали ЗМІ, раніше в НАБУ стався ще один скандал - у справі про смертельне ДТП за участю начальника підрозділу детективів НАБУ і кума Ситника Андрія Калужинського в 2005 виявили ознаки маніпуляцій з експертизами, які дозволили закрити його.