RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Шмигаль пояснив терміни жорсткого карантину і дав загрозливий прогноз по COVID-19 в Україні

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль пояснив аргументи влади щодо жорсткого карантину, який буде введено в Україні з 8 по 24 січня включно, і зазначив, що дата локдауну визначена з врахуванням епідеміологічних показників по коронавірусу, прогнозів інфекціоністів і економістів.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню "Українська правда".

За словами очільника уряду, введення карантину на 16 днів з 8 січня є балансуючим фактором, який дасть змогу країні пройти більш м’яко обидві кризи: і коронакризу, пов’язану з епідемією, і економічну кризу.

"Попередньо розрахунки, які ми бачимо, на першу декаду січня прогнозують в районі 20-25 тисяч захворілих в день. Ми не будемо чекати 32, щоб медична система впала. Звісно, що карантин треба запроваджувати до цієї цифри. ...На карантині, який ми будемо планувати, будуть працювати готелі, буде працювати транспорт, літаки, оскільки треба дати можливість людям виїхати з мегаполісів, щоб не скупчуватися. Тому що основні шляхи передачі – це великі скупчення людей.

Тому весь світ забороняє роботу ресторанів, розважальних центрів, проведення концертів і т.д. Це місця, де люди активно комунікують між собою і знаходяться довгий час в закритих приміщеннях", - пояснив Шмигаль.

Він наголосив, що зараз населення більш поінформоване про епідемію, ніж це було навесні, а медики мають перевірені протоколи лікування.

"Навесні, згадайте, всі закуповували ШВЛ. Сьогодні у нас в країні близько 6 тисяч ШВЛ, з них менше 10% зайнято, і не факт, що буде зайнято більше. Чому? Тому що ШВЛ є вже кінцевим, крайнім способом порятунку життя людини. І насправді він дуже малоефективний. На тій стадії, коли людину підключають до ШВЛ, відсоток летальності дуже високий. Тому до цього треба не доводити", - додав Шмигаль.

За його словами, протоколи лікування коронавірусу продовжують вдосконалюватися і зараз стала більше зрозуміла симптоматика і ефективність кисневої терапії.

"Якщо раніше лікарі відводили (на стаціонарне лікування коронавірусу - "Апостроф") 14 днів, то зараз уже 10 днів і по симптоматиці людину виписують. Уже по протоколах не вимагається навіть тест. Через 10 днів людина вже незаразна. ...Найбільш ефективні протоколи лікування з'явилися на початку осені і ми з серпня почали активно запроваджувати ліжка з киснем. При тому, що до вересня в нас була дуже невелика кількість захворюваних. Ніхто не міг уявити, як експонентно піде ріст. Ні у нас, ні в Європі", - зазначив Шмигаль.

Читайте також матеріал "Апострофа":"Дурниці" або прорив: чим допоможуть нові тести на COVID-19.