RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Рада розблокувала роботу НАЗК: що це значить

У вівторок, 15 грудня, Верховна Рада підтримала законопроект, яким поновлюється повноцінна работа Національного агентства щодо запобігання корупції (НАЗК), зокрема щодо перевірки декларацій суддів.

Про це стало відомо з повідомлення в Twitter прес-служби Верховної Ради.

За відповідний законопроект №4470 проголосувало 300 народних депутатів.

Цим документом передбачено повернення НАЗК контролюючих функцій, визначено порядок реагування на ознаки корупції, відкривається цілодобовий доступ до Єдиного реєстру декларацій чиновників і депутатів.

Крім того, прийнятий закон передбачає особливе регулювання контролю за дотриманням антикорупційного законодавства суддями, зокрема Конституційного суду (КСУ).

При цьому порядок здійснення повної перевірки декларацій і моніторингу способу життя суддів КСУ буде затверджуватися НАЗК за погодженням з Вищою радою правосуддя (ВСП) і КСУ. Обидва цих органу матимуть повноваження вносити НАЗК обов'язкові до розгляду подання про усунення порушень, що містять ознаки порушення гарантій незалежності суддів.

Якщо ВСП і КСУ не узгодять перевірку суддів протягом місяця, НАЗК буде проводити повну перевірку декларацій суддів в загальному порядку.

Як повідомляв "Апостроф", Європейська комісія для демократії за допомогою закону (Венеціанська комісія) відповіла на звернення президента України Володимира Зеленського з проханням про надання оцінки конституційної кризи, що виникла після рішення Конституційного суду 27 жовтня, і запропонувала Верховній Раді варіант вирішення проблеми.