RU  UA

Обійдеться українцям в величезну суму: чим загрожує звільнення Кабміном глави "Нафтогазу"

Звільнення Андрія Коболєва з посади голови НАК "Нафтогаз України", яке в Кабміні нічим не мотивують, може обернутися судовим позовом до уряду і відшкодуванням збитку з держбюджету.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV повідомив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

За його словами, звільнення Коболєва може бути визнано незаконним і спричинити за собою величезні витрати.

"Не зрозуміло, чим взагалі керувався Кабмін, оскільки з Коболєвим підписаний контракт на чотири роки. Ми його не бачили, це інформація з обмеженим доступом, але цікаво почитати, що в ньому. Я сподіваюся, що Коболєву не вдасться відсудити своє повернення на роботу, оскільки тоді він здере з держави не те, що премію за Стокгольмський арбітраж, а за двадцять Стокгольмських арбітражів", - зауважив з цього приводу експерт.

За його словами, незрозумілою залишається причина звільнення багаторічного голови "Нафтогазу", результати якого у важкому 2020 році були не найгіршими.

"Фінансові результати" Нафтогазу "були і кращі, і гірші. 2020 рік взагалі був поганим, але хотілося б зрозуміти підстави - чому це сталося. Це перше. По-друге, треба зрозуміти позицію Наглядової ради. Я не відкрию секрет, що пан Коболєв ефективно, через контрольовані "Нафтогазом" профспілки, судився і навіть відсудив у Кабміну право фактично керувати компанією. Ще Гройсман намагався змінити статут "Нафтогазу", інші документи, щоб повернути Кабміну це право. І ось років зо два тому Кабмін програв цей суд. Справа до сих пір лежить в апеляції", - зазначив Дмитро Марунич.


Детальніше про те, чи спробує Коболєв поновитися на посаді і відсудити у держави шалену компенсацію читайте в матеріалі "Апострофа": Те, що відбувається в "Нафтогазі" ні в тин, ні в ворота - експерт в сфері енергетики