RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Журналісти оцінили ймовірність "великого повернення" Данилюка, Рябошапки і Клімкіна зі своїм проектом

Платформа "Центр національної стійкості і розвитку", створена ексміністром фінансів і екссекретарем РНБО Олександром Данилюком, ексзаступником міністра юстиції і ексгенпрокурором Русланом Рябошапкою, і ексглавою МЗС Павлом Клімкіним, має низький потенціал у виборців через скандали, пов'язані з її творцями.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Творців Центру зараховують до "грантоїдського" середовища, але західні партнери не можуть бути в захваті від їх біографій, пишуть журналісти. Пріоритетами в діяльності платформи називаються сфера національної безпеки, деолігархізація і боротьба з корупцією.

Однак з моменту створення проекту його головні особи лише зрідка нагадували про себе, оскільки стійкого фінансування у них немає. На думку експертів, збір команди в Центрі може не продовжитися стартом політичної сили, не виключено, що його створення - формальність, з метою пройти в наступний уряд.

"У кoмaнду Зeлeнcькoгo їх більшe нe візьмуть, бо вoни ceбе вжe пoкaзaли, як вважається, нeвдало. Цeнтр Дaнилюкa, Рябoшaпки і Клімкінa, як і інші aнaлoгічні структури, потрібні для працевлаштування їx засновників, щоб було як прeдcтaвлятись перeд лeкціями, з якими вони мoжуть їздити", - відзначав пoлітoлoг Вaдим Кaрacьов.

Олександр Данилюк працював в уряді ще з 2005 - радником з питань економіки прем'єр-міністра Юрія Єханурова, повернувся в 2010 позаштатним радником президента Януковича. Керував Координаційним центром з впровадження економічних реформ. За Порошенко Данилюк працював представником президента в Кабміні, заступником голови АП. У 2016-2018 Данилюк працював міністром фінансів в уряді Гройсмана, на початку 2019 - приєднався до "Зе-команди". Данилюк вказував, що закінчив Київський інститут інвестиційного менеджменту в 1995, однак інститут з'явився в 1994, тобто отримати там освіту він не міг. Генпрокуратура цікавилася майном Данилюка, спливала інформація, що він - директор лондонських компаній Rurik Real Estate Investment і CEE Investment & Advisory LLP. Агентство нерухомості Rurik Real Estate Investment Данилюка в Лондоні не здійснювало ніякої діяльності і не мало офісу. Відхід Данилюка з посади секретаря РНБО в 2019 теж супроводжувався скандалом - президент заявив, що Данилюк образився, що не його рекомендували на посаду прем'єра.

Руслан Рябошапка теж не відзначився позитивом на держпосаді: звільнення прокурорів привели до того, що більшість з них відновилися через суди з виплатою компенсацій з бюджету. Як говорила Ірина Венедиктова, за час перебування Рябошапки ОГП не призначив процесуальних керівників в 1,3 тис виробництв, в фабрикації справ його звинувачував Геннадій Корбан, також він став одним з ініціаторів затримання Андрія Антоненка, Яни Дугар і Юлії Кузьменко у справі про вбивство Павла Шеремета - відповідав за підозри. Верховна Рада висловила йому недовіру, а президент Зеленський заявив, що він не дав результатів.

"Швидше за все, що спільний проект з Данилюком і Клімкіним - це і є те саме обіцяне повернення, якого ніхто поки не помітив... Багаж скандалів ще не забутий, а від реноме "збитих льотчиків" в Україні все важче і важче позбавлятися", - йдеться в матеріалі.