RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Головний довгожитель: як Аваков "досидів" до своєї відставки і хто прийде на його місце

У вівторок, 13 липня, українців сколихнула новина про те, що у відставку йде глава МВС Арсен Аваков, дії якого на посаді у багатьох викликають невдоволення. Верховна Рада розгляне відставку міністра вже у четвер, 15 липня.

"Апостроф" розповідає, що передувало відставці, хто може зайняти посаду і що говорять в "Слузі народу".

Передісторія

Аваков перебуває на своїй посаді з 2014 року і "пересидів" одного президента і кількох прем'єр-міністрів. Серед українців репутація у міністра, м'яко кажучи, неоднозначна. За даними видання "Слово і діло", у Арсена Авакова 278 обіцянок: 110 він виконав, 94 - провалив, 74 залишаються в процесі виконання.

Після приходу Зеленського до влади нова Верховна рада 29 серпня ще раз призначила Авакова головою МВС. У грудні 2019 року було затримано підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. У зв'язку з цим Аваков опинився в центрі скандалу. Активісти звинуватили міністра, що були затримані невинні люди. Пізніше Зеленський сказав, що справа Шеремета - особиста відповідальність Авакова.

У березні 2020 року Авакова перепризначили в новий уряд, пояснивши, що не змогли знайти йому заміну.

У червні 2020 року відправити Авакова у відставку намагалася фракція "Голос". В цьому ж році Зеленський назвав дві умови відставки глави МВС: якщо будуть конкретні кандидатури на пост міністра, і якщо у фракції "Слуга народу" Аваковим будуть незадоволені більше, ніж окремі депутати.

На нещодавній прес-конференції президент заявив, що Авакова можуть звільнити, якщо обвинувачених у вбивстві Шеремета визнають невинними. У цей час з'явилися чутки, що в Раді можуть розглянути постанову, зареєстровану рік тому.

Заява Авакова

Вдень 13 липня на сайті МВС з'явилася заява Авакова: "Відповідно до частини першої статті 18 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" подав заяву про відставку з посади Міністра внутрішніх справ. Дякую команді МВС за роки спільної праці. Дякую кожному офіцеру, рядовому і службовцю" .

Також на сайті опублікували фото.

Кандидат від Зеленського і інші претенденти пост глави МВС

Після заяви про відставку, увечері 13 липня відбулося засідання фракції "Слуги народу" за участю президента Володимира Зеленського і прем'єра Дениса Шмигаль.

Зеленський на посаду міністра МВС запропонував главу правоохоронного комітету у Верховній Раді Дениса Монастирського. Фракція пропозицію підтримала.

Що відомо про кандидата від Зеленського на посаду глави МВС

Також серед кандидатів, за даними ЗМІ, депутат від "Слуги народу" Олександр Бакумов і секретар РНБО Олексій Данилов.

Заява Монастирського

Монастирський заявив, що прийняв найскладніше рішення в своєму житті.

"Я розумію, на яку жертву я йду - як людина, як політик, як особистість. Але я зробив цей вибір і буду претендувати на цю посаду", - додав він.

Нардеп також заявив, що Зеленський вибрав його, бо вони рухалися в одній команді і він довіряє йому.

Він також сказав, що завтра комітет Ради, який він очолює, розгляне заяву Авакова, а післязавтра (15 липня) відбудеться голосування за його заявою про відставку. А вже, можливо, в п'ятницю комітет розгляне подання на призначення міністром внутрішніх справ Монастирського.

Що кажуть в "Слузі народу"

Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що Авакова не розглядають в якості кандидатури на посаду прем'єр-міністра. Арахамія також зазначив, що йому важко сказати, чи задоволений він роботою Авакова.

"Важко відповідати комплексно. Бо Аваков керував кількома відомствами. Але Монастирський буде систему реформувати", - сказав нардеп.

"Чому Монастирський? Я запропонував (Зеленському - ред), якщо так чесно. Взагалі Монастирський досить часто ходить до Офісу президента і завжди щодо правоохоронних питань доповідає. Він - людина в команді, і всі нормально до нього ставляться", - розповів Арахамія.

На його думку, в Раді збереться понад 300 голосів за кандидатуру Монастирського.

"Думаю, що сьогодні у Монастирського буде складна ніч, він має обміркувати свій план дій на найближчі три місяці", - заявив нардеп.