RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Вигнаного Зеленським Бондаря повертають управляти українськими лісами - ЗМІ

Головою Державного агентства лісових ресурсів можуть призначити його колишнього керівника, а нині депутата Волинської облради Володимира Бондаря.

Про це повідомляє Delo з посиланням на "Вести".

В процесі проведення конкурсу за результатами співбесіди Бондар став найбільш рейтинговим кандидатом. Тим часом за кандидатом тягнеться шлейф скандалів.

"Під час роботи Бондаря Україна прославилася на весь світ як один з головних постачальників нелегальної деревини на міжнародний ринок. Згідно з дослідженням британської неурядової організації Earthsight, експорт лісу з України в ЄС в 2017 перевищив позначку в мільярд євро. 40% цього лісу було вирубано або продано незаконно", - зазначає видання.

Великого розмаху зловживання за часів Бондаря досягли в Харківській, Запорізькій і Житомирській областях.

"Згадаймо тільки справи "чорних лісорубів" в Харківській області, якими керував директор Гутянського лісгоспу Віктор Сиса. Задокументовані збитки державі сягають сотень мільйонів гривень. Роль Бондаря у справі Сиси була в призначенні підконтрольних останньому керівників державних лісових підприємств. Після таких призначень "чорні лісоруби" в буквальному сенсі викошували ділову деревину, легалізували її через фіктивні господарські операції на тих же лісгоспах і реалізовували вже офіційно своїм же фіктивним фірмам. З чорними лісорубами Харківщини Бондаря пов'язують в тому числі сімейні зв'язки. Як стверджують в групі "Зелені захисники України", Олексій Марущак, племінник Бондаря, працював в Васищевському лісництві і займається вирубкою лісів на цій території. Одночасно під його дахом відбувалася видобуток піску на території лісництва", - повідомляють "Вести".

Видання зазначає, що Бондаря називали "лісовим гаманцем" екс-генпрокурора Юрія Луценка, і що нібито агентство Бондаря створило сприятливі умови для бізнеса сина Луценка - Олександра: "Підприємства з орбіти Саші Луценко скуповували лісоматеріали і деревне вугілля у ФОП. Ці матеріали були отримані шляхом незаконних рубок або їх продавали лісгоспи під виглядом сировини, щоб уникнути аукціонів, передбачених для кругляка", - розповідає ЗМІ.

Величезний розмах корупції за часів Бондаря став можливим внаслідок скасування під час його роботи прозорого механізму продажу деревини лісгоспами.

"Порядок продажу необробленої деревини було встановлено наказом Держлісагентства №42 від 19 лютого 2007. Наказ був скасований сумнозвісним Окружним адмінсудом Києва, 1 березня 2018 з скарзі ТОВ "Волинь-Еко-Прод". Компанію заснував в листопаді 2017 Віктор Сироватка, які працює директором у Ігоря Швеця - бізнес-партнера Світлани Бондар, дружини нашого головного героя. Як результат, з 2018 реалізація сировини велась в "ручному" режимі з вказівками особисто керівника агентства Бондаря", - йдеться в публікації.

За даними видання, "фаворит" конкурсу нібито вже зробив "вояж по регіонах", і під час зустрічей з бізнесом натякав на дружні відносини з людьми з Офісу президента.

"3 серпня детективи НАБУ затримали підлеглого Бондаря - Віктора Сису. Що ж виходить - Сису за ґрати, а його шефа - в крісло голови Держлісагентства?!" - резюмує видання.