RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Законопроект 5655 впроваджує модель, яка застосовується в Європі - юрист

Ухвалений Верховною радою проект закону 5655, яким передбачено реформування сфери будівництва і містобудування, впроваджує в Україні модель, що працює у країнах Європи, і дозволить суттєво знизити корупційні ризики в секторі.

Таку думку в блозі на Цензор.нет висловила керівниця практики будівництва, захисту довкілля та сталого розвитку юридичної компанії ASTERS Анжеліка Лівіцька.

"Законопроект за своєю суттю переводить Україну з радянського режиму "коли на кожний крок отримай дозвіл" (що і є джерелом корупції) в режим власник/користувач земельної ділянки одразу отримує всі умови та обмежень будівництва... Така модель застосовується у країнах Європи і дозволяє значно скоротити строки реалізації проектів будівництва, мінімізує корупцію та дає можливість відслідкувати довгостроковий публічний інтерес щодо розвитку та планування територій", - йдеться в дописі.

Авторка спростувала, що проект не проходив громадське обговорення, бо була залучена до семи дискусій, також обговорення проходило і в Європейській бізнес асоціації, Конфедерації будівельників України.

"Що стосується проходження необхідних експертиз – вони також були здійснені. Посилання на те, що законопроект змінився від часу його проведення експертизи і до моменту його остаточного прийняття є коректними. Але це відбувається з усіма законопроектами, чи не так? Колеги по юридичному цеху це підтвердять", - пише вона.

Відносно критики з боку архітекторів юристка зазначила: "архітектори вважають, що законопроєкт передбачає, що договір на розробку проєкту є одночасно авторським і буде давати забудовнику право вимагати від розробника передати майнові авторські права, як умову його найму… Натомість законопроект дає можливість додатково автору передати свої майнові права інтелектуальної власності за договором іншій особі". За її словами, це пов'язано з тим, що подекуди архітектори вимагають у забудовників великі кошти за погодження на перегляд проекту.

Не відповідають дійсності й заяви органів місцевого самоврядування про утиски їхніх прав: "Якщо щодо об’єкта отримано право на виконання будівельних робіт - ОМС ініціює перевірку, яка здійснюється відповідним органом містобудівного контролю, а при необхідності ініціює перевірку в рамках державного містобудівного нагляду… Не отримано право на виконання будівельних робіт - здійснює перевірку щодо об'єкта будівництва та навіть може винести рішення про демонтаж (знесення) незаконного об'єкта".

Вона прокоментувала питання збереження культурної спадщини: "Запити забудовників щодо отримання погоджень від органів культурної спадщини якось "постійно – системно" губляться в тих самих органах… законопроектом передбачені певні часові обмеження і визначенні процедурні питання взаємодії органів культурної спадщини. Це, сподіваюсь, їх певним чином організує".

За її словами, законопроектом передбачено збільшення штрафів, на її думку, причина безкарності забудовників - "символічні" штрафи.

"Так, законопроект складний та дуже комплексний. Так, його опрацювання потребує значного часу, високого рівня професійних знань, але це не означає що він поганий", - підсумувала авторка.