RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

НАЗК має відреагувати на енергетичний бізнес голови НКРЕКП Тарасюка - Комітет ВР з питань енергетики

У голови НКРЕКП Валерія Тарасюка виявили енергетичний бізнес - будучи посадовцем та очільником Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, він володіє часткою у приватній компанії, яка отримує державні замовлення від "Укренерго".

Про це пишуть "Факти". Такі відомості має перевірити НАЗК, зокрема, на предмет наявності конфлікту інтересів у діях посадовця, вважають члени Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

За словами представника енергетичного Комітету ВР Юрія Камельчука, вивчення потребують дії керівника НКРЕКП з погляду його можливого впливу на дотичний до нього та української енергетики бізнес.

"Я не знав про це. Я не дуже часто з Тарасюком спілкуюся. Стосовно чи повинне НАЗК перевірити – так... Чи є в цьому конфлікт інтересів – теж питання до НАЗК. З одного боку мати частку в приватній компанії може й не заборонено, але в цьому питанні другим пунктом мало би бути, чи міг він вчиняти якісь дії, пов'язані з тим, щоб йому більше щось перепадало. І це вже питання теж до слідчих служб. Звичайно, особисто мені ця історія не подобається, але у нас є презумпція невинуватості", - сказав він у коментарі журналістам.

Інший член Комітету Верховної Ради з питань енергетики Сергій Нагорняк додав, що відповідні питання депутати поставлять Тарасюку й на комітету: "Якщо такі випадки існують - думаю що компетентні органи дадуть оцінку таким діям. Мова, звісно, про НАЗК. На комітеті теж поцікавимося в нього (у Тарасюка)", - зазначив представник "Слуги народу".

За даними видання "Факти", яке проаналізувало відомості з відритих реєстрів і Прозорро, "Укренерго" купує металеві опори й металеві конструкції у компанії нині очільника НКРЕКП Валерія Тарасюка. Йдеться про ТОВ "КОМПАНІЯ "МЕТАЛ ІНВЕСТ", де Тарасюку досі належить частка в статутному капіталі. У 2023 році ТОВ "КОМПАНІЯ "МЕТАЛ ІНВЕСТ" отримала від "Укренерго" два підряди загальною вартістю понад 14 млн. Перший тендер на суму 12 027 237 грн компанія освоїла у лютому 2023, наступний, вартістю ще 2 273 754 грн, — у травні.

Тим часом ДБР розслідує кримінальне провадження стосовно факту ймовірно незаконного виїзду Валерія Тарасюка за кордон під виглядом службового відрядження. Та попри наявність справи, прем'єр-міністр Денис Шмигаль не відсторонив голову НКРЕКП Тарасюка від займаної посади.