RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Чи можна українцям вбивати заради самозахисту: експерти дали відповідь

Навіть після виправдувального вердикту Верховного суду України у справі чоловіка, який вбив одного зі зловмисників, що намагалися проникнути в його будинок, питання застосування зброї при самозахисті є складним і часто може привести до тюремного терміну, адже в Україні не діє прецедентне право.

Про це розповіла "Апострофу" адвокат Ірина Вань, яка займалася цією справою.

"Позиція Верховного суду має враховуватися судами. Зараз постанову беруть адвокати і на нього посилаються в судах. Позиція Верховного суду враховується, але у нас поки не прецедентне право", - зазначила юрист.

Людині, яка намагається захиститися зі зброєю в руках, в Україні доводиться враховувати безліч чинників, щоб не потрапити під кримінальне переслідування.

"Те, що Верховний суд застосував цю норму – цілком нормально. Питання в іншому, а саме – як озброєний злочинець і чи озброєний він? Якщо він озброєний, і ви стріляєте в нього – ця норма може бути застосована і стрілок може уникнути відповідальності. А ось якщо злодій вліз в будинок, ви в нього вистрілили, а виявилося, що він був не озброєний – то тут перевищення самооборони. Це тягне за собою кримінальну відповідальність – ув'язнення до трьох років", - розповіла директор юридичної компанії "Прима Лідер Груп" Діна Дрижакова.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Право вбивати: в Україні прийняли радикальне рішення.