RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Судова реформа допомогла Україні набрати бали в рейтингу Doing Business

За індексом якості судових процесів українські суди оцінюються в 11,5 бала з 18, що відповідає високим показникам серед країн-членів Організації економічної співпраці і розвитку (ОЕСР).

Про це йдеться у звіті Світового банку Doing Business 2019.

Індекс якості системи судочинства визначає час та вартість вирішення комерційного спору у місцевих судах першої інстанції, а також якість судових процесів, яка залежить від запровадження в країні передових методів, що сприяють підвищенню ефективності розгляду справ, зокрема автоматизація судів та альтернативне вирішення спорів. Цей індекс є основним у визначенні рейтингу країни у компоненті "Забезпечення виконання контрактів" звіту Doing Business.

Як йдеться у звіті, Україна полегшила виконання контрактів, запровадивши спрощений порядок розгляду малозначних позовів та досудового врегулювання спорів за участі суддів, що діють у всіх господарських судах країни. Це стало можливим завдяки судовій реформі.

Індекс якості судових процесів України у 11,5 балів трохи відстає від Франції (12), Угорщини (12), Греції (12), Латвії (12,5). За цим індексом Україна демонструє кращі показники, ніж Польща (11), Болгарія (10,5), Китай (Гон-Конг) (10), Бельгія (8).

В цілому за компонентом "Забезпечення виконання контрактів", що включає Індекс якості системи судочинства у 2018 році Україна посіла 57 місце, піднявшись на 4,63 пункти у порівнянні з минулим роком.

Нагадаємо, в загальному рейтингу Doing Business-2019 Україна посіла 71 місце серед 190 країн, що на п'ять позицій вище, ніж минулого року. За результатами всеукраїнського опитування населення, яке у вересні-жовтні 2018 року провела програма USAID "Нове правосуддя", 70% професійних правників підтримують результати судової реформи в Україні.

Довіра населення до судів, згідно опитування, за результатами реформи у 2018 році збільшилася в чотири рази у порівнянні з 2015 роком.