RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Справа "Роттердам+": адвокат звинуватила в упередженості суддів Антикорупційного суду

Рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду щодо заочного арешту колишніх голови НКРЕКП Дмитра Вовка і співробітника комісії Володимира Бутовського - упереджене і політично мотивоване, вважають адвокати.

Про це написала адвокат обвинувачених у справі "Роттердам+" Ірина Одинець в Facebook.

"У суді відбулося засідання з обрання запобіжного заходу моїм підзахисним Дмитру Вовку і Володимиру Бутовському. Як і очікували, винесено рішення про безальтернативне утримання під вартою без можливості внесення застави. Судові засідання підтверджували нашу підозру про упередженість суду. Судді відверто "підігравали" стороні обвинувачення. Чого вартий вихід з нарадчої кімнати для зобов'язання прокурора надати документи, про відсутність яких і неможливості в зв'язку з цим обрання запобіжного заходу вказав захисник. Як же норми КПК?! Де верховенство права?!", - написала Одинець.

На думку адвоката, рішення суду свідчить про політичну вмотивованість справи і упередженість слідства.

"Можемо згадати, як керівники НАБУ і САП неодноразово порушували презумпцію невинуватості, називаючи прізвища моїх підзахисних в заздалегідь визначеному контексті винності. Керівники держави протягом тижня публічно озвучили мотиви своїх дій - "Суспільство вимагає крові. Суспільство вимагає посадок", - зазначила Одинець.

Вона підкреслила, що в ході розслідування справи слідчі "фальсифікували докази, керуючись політичною доцільністю, а не бажанням встановити істину".

"Винесення рішення про обмеження свободи моїх підзахисних у справі, в якій до сих пір нез'ясованими залишаються обставини фальсифікацій і маніпулювання слідства, дійсно набагато більше схоже на задоволення запиту на "кров і посадки", ніж намір встановити істину", - констатувала Одинець.

Раніше Ірина Одинець заявила, що САП свідомо приховує від суду результати експертизи по "Роттердам+", що підтверджують обгрунтованість формули. Адвокат підозрюваних у справі "Роттердам+" з боку ДТЕК Наталія Дригваль повідомила, що САП отримала мінімум три експертних висновків, які підтвердили коректність формули. На її думку, це не влаштувало наслідок, і НАБУ замовило "експертизу" в СБУ за власним "темником".

Екс-голова НКРЕКП Дмитро Вовк раніше назвав справу "Роттердам+" помстою Коломойського шляхом використання незаконного тиску через НАБУ і САП. На його думку, такі дії олігарха викликані тим, що в період дії прозорого ринкового ціноутворення він недоотримав прибуток від своїх феросплавних заводів, які мають велику енергоємність.

За результатами дослідження, проведеного службою Центру Разумкова з 1 по 7 листопада 2019 року, рівень недовіри до антикорупційного суду становить 57%, до НАБУ і САП - 56%.