RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

У Нідерландах починається суд у справі про катастрофу МН17 на Донбасі

У понеділок, 9 березня, в Нідерландах починається суд над чотирма підозрюваними в катастрофі Boeing, який збили на Донбасі 17 липня 2014 року.

Про це повідомляє президент України Володимир Зеленський на своїй Twitter-сторінці.

У справі проходять росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко, яким, як очікується, будуть пред'явлені звинувачення у вбивстві.

Судове засідання має розпочатися о 11:00 за київським часом.

Зеленський висловив надію, що на суді буде встановлено справедливість і винні понесуть відповідальність.

У свою чергу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив на необхідності поіменного встановлення всього ланцюга злочинців, які вбили 298 осіб - жертв катастрофи авіалайнера.

---------------------------------------------------------------------------

17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області зазнав аварії пасажирський Boeing 777 рейсу МН17, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, у результаті чого загинули всі 298 осіб.

28 вересня 2016 року в Нідерландах міжнародна слідча група оголосила проміжні підсумки розслідування: пасажирський лайнер був збитий з комплексу "Бук", привезеного з Російської Федерації, з території, підконтрольної проросійським бойовикам.

Встановлено, що після катастрофи літака знаряддя повернули в Росію. Версії про причетність українських військових до катастрофи слідчі відкинули. Незабаром з'ясувалося, що "Бук" привезли на Донбас з Курської області, де базується 53-тя бригада Збройних сил РФ.

У травні 2018 року Нідерланди і Австралія офіційно звинуватили Росію в катастрофі рейсу MH17.

19 червня 2019 рокуміжнародна слідча група в Нідерландах оголосила підозри чотирьом причетним до катастрофи рейса MH17 - екс-"міністру оборони" ДНР Ігорю Гіркіну, екс-"главі розвідки" ДНР Сергію Дубинському, колишньому російському офіцеру Олегу Пулатову і громадянину України, командиру розвідувального батальйону "ГРУ" ДНР Леоніду Харченку.

Російська Федерація всі звинувачення на свою адресу називає голослівними і запевняє, що доказів провини її військових у катастрофі Boeing 777 на Донбасі немає, відповідальність за трагедію вона покладає на Україну.

--------------------------------------------------------------------------

Як повідомляв "Апостроф", в українську базу "Миротворець" внесено ряд іноземних громадян, які намагалися вплинути на розслідування справи про збитий Boeing рейсу MH-17 на Донбасі.