RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Політика

Новини

4 липня

Всі новини

Справа Майдану, обшуки в ОАСК та допити членів ВРП: ЗМІ розповіли про нові подробиці

Національне антикорупційне бюро України в рамках справи Майдану провело чергові обшуки в Окружному адміністративному суді міста Києва і оголосило низку підозр суддям, адвокатам і голові Державної судової адміністрації.

Частина з них спростували отримання таких підозр. З огляду на те, що судді мають спеціальний статус і рішення про відсторонення, та дозвіл на їх затримання та арешт надає лише Вища рада правосуддя, схоже, що директором НАБУ Артемом Ситником (який перебуває в реєстрі корупціонерів), обрано нову тактику: вирішено створювати штучні перешкоди в діяльності членів ВРП та чинити тиск на них.

Про це пише "Закон і Бізнес".

Експерти вважають, що ідеться про черговий політичний шантаж від НАБУ. Адже, як відомо, нові підозри за фактами і змістом є такими саме, як і минулорічні, яким Вища рада правосуддя надавала оцінку і відмовила в задоволенні клопотань про відсторонення суддів з огляду на політизацію питання і відсутності належних та допустимих доказів. Тобто ще рік тому, ВРП не була в захваті від такого "серіалу". І як пише видання,Ситник вирішив діяти з "особливим цинізмом".

За наявною інформацією, майже всіх членів ВРП було викликано на допити в НАБУ, де на них можливо будуть чинити психологічний тиск, схиляти до лояльності. В подальшому, вказані обставини можуть стати підставами для заяв, що ті чи інші члени ВРП мають конфлікт інтересів. Як вказує видання, вбачається, що Вища рада правосуддя навряд захоче задовольняти забаганки глави НАБУ: "ВРП неодноразово була об’єктом образ та маніпулятивної інформації з боку громадськості НАБУ, їм не звикати. І такі дії скоріше за все розглядатимуться ВРП як спроба тиску і бажання Ситника до показного самопіару".

"Директор НАБУ Артем Ситник визнаний судом корупціонером, але хоче змінити інформаційний порядок денний чимось наступальним і встановити контроль над Вищою радою правосуддя. Активістами, що належать НАБУ, вже робилися спроби створити комісії з іноземцями з домінуючим правом голосу щодо звільнення і призначення членів ВРП. І подібні дії в ситуації, що склалася, можуть бути розцінені як втручання в діяльність ВРП. Тому, я б порадив членам ВРП звертатися до правоохоронних органів. Що стосується суддів ОАСК, слід зазначити, що крім конфліктної ситуації з Порошенком і Ситником, точно так над цим судом хочуть посилити зовнішнє управління під вибори. Але мій прогноз стабільний - з цього нічого не вийде і глава НАБУ втратить роботу", - Андрій Портнов, юрист.