RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

"Перетворилися на "беріївську трійку": у Мартиненка висловилися про роботу суддів ВАКС

Суддівська колегія ВАКС в складі суддів Федорак, Маслова і Строгого дискредитує суд беззаконням.

Про це заявила прес-служба екс-депутата Миколи Мартиненка, передають "Українські новини".

Адвокати вказують, що таких порушень немає в жодній справі, яку розглядає ВАКС.

"На засіданні 20 жовтня суддя Федорак влаштувала черговий юридичний треш. Головний обов'язок головуючої - забезпечити реалізацію прав учасників процесу. Але пані Федорак розуміє це як повне сприяння прокурору і повне позбавлення учасників справи будь-яких можливостей реалізувати право на захист. Головуюча суддя веде засідання за власним Кримінально процесуальним кодексом, де адвокати мають бути мовчазними статистами", - підкреслили захисники.

У Мартиненка вказали, що "на засіданні 20 жовтня Федорак відмовила в останній процесуальної можливості для захисту - розгляді клопотань, заявивши, що їх треба подавати тільки письмово і "трійка" суддів сама буде визначати чи треба їх взагалі розглядати. Так суддя в порушення КПК убезпечила себе від права захисників оголошувати суддям відведення і надала прокурору можливість озвучувати все, що він захоче. Прокурор САП був до цього готовий, що показало узгодженість дій звинувачення і судді Федорак. Адвокат Нонна Надич в знак протесту покинула судове засідання. У захисниці не залишалося інших засобів для залучення уваги до беззаконня", - йдеться в повідомленні.

Прес-служба колишнього депутата зазначила, що суддівська колегія на чолі з Федорак не приховує відношення до учасників процесу.

"У цих суддів є вже багато приводів для самовідводу. Про яку справедливість говорити, якщо "трійка" на чолі з Федорак оголосила юридичну та інформаційну війну проти учасників справи - включаючи наклеп на адвокатів в нібито вибуху на закритій території ВАКС, яка знаходиться під охороною і куди мають доступ тільки співробітники суду. У ситуації такого конфлікту судді демонстративно відмовили захисникам у відводі. Тобто, колегія на чолі Федорак усвідомлює, що їх рішення у справі буде упередженим і незаконним, але продовжує допомагати прокурору. Ця "трійка" і сама поводиться як прокурори. Цим дискредитує ВАКС і саму ідею нового правосуддя", - вважають в екс-депутата.

У Мартиненка заявили, що "учасники справи позбавлені права на справедливий суд. Суддя Федорак зловживає повноваженнями і свідомо відійшла від змагального процесу у виробництві. В її виконанні - це реанімація "беріївських трійок", які виконували замовлення. Показово, що цих суддів підтримують САП і "активісти" з боку НАБУ. Дії колегії Федорак вказують, що вона поспішає виправдати надії НАБУ, незважаючи на фальсифікації в цій справі".

Як раніше повідомлялося, генеральний прокурор за рішенням суду порушила кримінальну справу проти суддів ВАКС Федорак, Маслова і Строгого через порушення ними права на захист у "справі Мартиненка".