RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

У судді українського Верховного суду знайшли російський паспорт: відео розслідування

Журналісти встановили, що заступник голови українського Верховного суду та очільник Касаційного господарського суду в його складі Богдан Львов має громадянство країни-терориста Росії, що заборонено законом для держслужбовців.

Розслідування провели в рамках проєкту "Схеми" й опублікували на "Радіо Свобода".

Як відомо, під час конкурсу до Касаційного господарського суду у 2017 році Богдан Львов вказав у анкеті, що не має громадянства іншої країни. Насправді ж він отримав російський паспорт у 1990-тих і поновив його у 2012-му (коли вже активно будував кар'єру в системі українського правосуддя), через що цей паспорт досі дійсний.

Водночас за українським законодавством, яке Львов повинен знати досконало, заборонено обіймати державну посаду з громадянством іншої країни. Крім того, з початку війни Росії проти України в 2014 році наявність російського паспорта в представників влади викликає питання, на кого ця людина працює.

У зв'язку з цим журналісти прямо запитали Богдана Львова, чому він досі не відмовився від російського паспорта. На що він заявив журналісту Геогрію Шабаєву, мовляв, "особисто він" громадянства країни-агресора РФ не має, а щодо знайдених розслідувачами документів, серед яких витяг з реєстру "Роспаспорт", суддя попросив дати йому копії, аби "із цим розібратися".

Разом з цим він визнав, що і почерк, і людина на фото копії паспорта схожі на правду, однак продовжив наполягати, що в такий спосіб хтось хоче його дискредитувати, а про російське громадянство він вперше дізнався від журналістів.

"Схоже, схоже. Почерк схожий. І це я… або майже я", - сказав Львов.

Крім цього, журналісти виявили, що дружина судді Інна Львова - громадянка РФ, яка володіє часткою квартири на Ленінградському шосе у Москві. Цей факт Львов не вказував у щорічній декларації.

Коли журналісти запитали Богдана Львова про громадянство дружини - він знову здивувався такій інформації, називаючи її особистим питанням.

"Я перепрошую, це особисте питання, не зовсім навіть моє, і ви взагалі мене трошки здивували цією інформацією, тому мені потрібно з цим, мабуть, розібратись, більш ретельно", - відповів Львов.

Щодо щорічної декларації судді, у яку Львов не вносив майно, розташоване у РФ, то він наполягав на правдивості й достовірності внесених даних.

"Виходить, у деклараціях судді немає згадки як про російське громадянство дружини, так і про те, що вона має у власності половину квартири у Москві – загальною вартістю близько 18 мільйонів рублів, а це 11 мільйонів гривень. Недостовірне декларування у таких розмірах мало би зацікавити Національне антикорупційне бюро", - резюмували журналісти.

Також журналісти запитали в новообраного члена Вищої Ради правосуддя Романа Маселка, що можна сказати про ситуацію з російським громадянством Львова.

"Закон чітко говорить: набув громадянство іншої держави — втратив статус судді. Громадянин іншої держави не має права бути суддею. Якщо такий факт виявили — потрібно отримати офіційне підтвердження. Якщо таке є – суддя має втрачати свій статус", - запевнив він.

Після цього "Схеми" передали факти та документи з розслідування главі Верховного суду Всеволоду Князєву. У суді пообіцяли ухвалити відповідне рішення Вищою радою правосуддя, склад якої наразі формується, якщо факт громадянства країни-терориста Росії підтвердиться.

"Верховний Суд діятиме у спосіб, визначений Конституцією та законами, відповідно до рішення ВРП та інших залучених органів", - зазначив Князєв.

Звернулися журналісти й до тимчасово виконуючого обов'язки голови СБУ Василя Малюка з встановленими в розслідуванні фактами. У Службі безпеки запевнили, що працюють над отриманням матеріалів, які можуть остаточно підтвердити чи спростувати наявні дані та зможуть слугувати відповідними юридичними доказами.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Верховний суд України віддав майно державного ПриватБанку на користь компаній, пов’язаних з колишнім співвласником банку Геннадієм Боголюбовим, партнером Ігоря Коломойського.

Також "Апостроф" писав, що дружина заступника глави українського Верховного суду Богдана Львова Інна купила квартиру в одному з найдорожчих ЖК Києва.