RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Претендент на пост міністра оборони від Тимошенко пішов з "Батьківщини"

Один з головних соратників Юлії Тимошенко, Андрій Сенченко - заявив про вихід з ВО "Батьківщина".

Про це повідомив народний депутат у себе в Facebook.

У штабі Тимошенко Сенченко вважався фахівцем з оборонної тематики та питань деокупації і реінтеграції Криму та Донбасу. Його позиціонували як кандидатуру на посаду міністра оборони.

Сенченко відомий як один з лідерів опозиції Віктору Януковичу в Раді і як комендант Жовтневого палацу під час Революції Гідності. У 2014 році було т.в.о. заступника голови Адміністрації президента України. Після того, як українські військові покинули Крим, він домігся виведення з окупованого півострова більш ніж 3500 одиниць озброєння і техніки ЗСУ. Сенченко також вів переговори і очолював операцію з обміну сорока українських військових, журналістів і громадських активістів на одного російського диверсанта. Також він вважається організатором водної блокади Криму.

Політик пояснив своє рішення розбіжностями в оцінці небезпек, які виникли перед країною після виборів президента. Прощаючись, він виказав свою повагу до лідера "Батьківщини" і повідомив, що планує зосередитися на формуванні нового політичного руху:

"Прийняв важливе і дуже непросте для мене рішення про вихід з партії "Батьківщина". Я присвятив цій команді 14 років і залишався поруч з Юлією Тимошенко у важкі для неї і партії часи. У мене немає конфлікту з Юлією Володимирівною. Однак сьогодні країна знову опинилася у вкрай небезпечному становищі, і наші підходи до стратегії дій і формування команди, здатної подолати виклики, істотно відрізняються. Розчарування діями і бездіяльністю політиків, які прийшли до влади після Революції Переваги, відсутність зусиль з відновлення миру без поступок агресору, привели до зростання підтримки антиукраїнських сил. Це створює передумови для формування в наступному парламенті більшості, ворожої до нашої держави. Вже зрозуміло, що завдання цих сил - капітуляція нашої країни у війні з РФ і знищення незалежної України. Саме тому, стрижнем коаліції в наступному парламенті має стати політична сила, яка зосередиться на реальному досягненні миру через перемогу і на глибокій модернізації економіки, необхідній для входження нашої держави в 20 найбільш економічно розвинених країн світу. Таку силу можливо сформувати тільки, спираючись на суспільно-політичне об'єднання патріотичних сил. Команда громадського руху "Сила права", до якої я належу, готова стати складовою такого об'єднання. Перемога в протистоянні з РФ, безпека і добробут країни і кожної української родини повинні стати головними пріоритетами майбутньої парламентської коаліції і уряду", - повідомив Сенченко.

Андрій Сенченко уродженець Криму, народний депутат України трьох скликань. З 1993 по 1997 роки - заступник голови Ради міністрів, віце-прем'єр з питань економіки Автономної Республіки Крим. У 1994 році очолював операцію спецслужб, яка завадила РФ відокремити АР Крим від України руками проросійського політика Юрія Мєшкова. 2001-2006 - голова наглядової ради ЗАТ "Сучасні інформаційні технології". У 2007 року в рейтингу 100 найбільших платників податків - кандидатів в депутати зайняв 24 місце, поступившись Рінату Ахметову. Зараз більшість активів політика конфісковано окупантами в Криму.

Андрій Сенченко - голова громадського правозахисного руху "Сила права", що з листопада 2014 об'єднує дипломатів, фахівців з безпеки і міжнародного права. Рух працює над міжнародним визнанням РФ як агресора і над відшкодуванням завданої агресією шкоди учасникам бойових дій, членам їх сімей, вимушеним переселенцям, жителям зони бойових дій і окупованих територій. На сайті руху опубліковано близько семисот судових рішень, якими доказані факти військової агресії, окупації, а також заарештовані російські активи на суму 3,5 мільярда доларів. Кошти мають піти на виплати компенсацій постраждалим українцям.

Реакція Юлії Тимошенко та ВО "Батьківщина" на заяву політика поки невідома.