RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Компанії олігархів повинні нести кримінальну відповідальність за зруйновані теплотраси - Шахов

Необхідно запровадити кримінальну відповідальність приватних компаній за повернення громаді зруйнованих комунальних мереж, якими вони користуються. Про це заявив народний депутат від партії "Наш край" Сергій Шахов.

Лише в столиці протягом року зафіксовано 10 тисяч аварій на тепломережах, зазначив він.

"Із початком опалювального сезону ситуація із проривами теплотрас у Києві тільки загострилася. Нині щодоби – до півсотні аварій. Попередній приватний користувач мереж не проводив на них планової модернізації. Лише піднімав тарифи, заробляючи на киянах чималі статки. Необхідно запровадити кримінальну відповідальність приватних компаній за повернення громаді зруйнованих комунальних мереж, що перебувають у них в оренді, користуванні або концесії", – розповів Сергій Шахов.

Народний депутат наголосив, що приклад столиці ілюструє порушення приватними фірмами інвестиційних зобов'язань в комунальному господарстві.

“Оновлення мереж було закладено компанією “Київенерго” в тариф на тепло та електроенергію. Нічого не було зроблено. Майно повернули київській громаді в убитому стані, та ще й із "нажитими" боргами. За оцінкою експертів, для підтримки роботи енергетичної інфраструктури столиці на початках необхідні 38 мільярдів гривень. Подібна ситуація у Смілі, Шепетівці, інших містах країни”, – пояснив він.

Сергій Шахов від партії "Наш край" закликав владу посилили відповідальність приватних фірм за зрив інвестиційних програм у комунальному секторі.

"Наш край" закликає заборонити передавати мережі населених пунктів приватним структурам без суворих вимог до їх розвитку. Слід посилити контроль над узятими зобов’язаннями. Повернення громадам зруйнованих мереж це – злочин. Для таких приватних “інвесторів” потрібно запровадити кримінальну відповідальність", – підсумував Сергій Шахов.

Нагадаємо, у квітні цього року приватна компанія "Київенерго" повернула київській громаді тепломережі та теплопостачальні підприємства. Стан їхньої зношення оцінюють у 80%. Минулого тижня в Києві сталися кілька проривів труб із багатометровими провалами на дорогах та затопленням окропом центральних вулиць. Під час ремонту були виявлені інші чисельні пошкодження теплотрас, що можуть спричинити нові аварії найближчим часом.