RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Харків кулуарно зливають під контроль ОПЗЖ - розслідування ЗМІ

Хто б не переміг на виборах мера Харкова, місто шляхом кулуарних ігор може опинитись під контролем місцевого угруповання ОПЗЖ, через що Офіс президента програє.

Про це йдеться в статті "Ділки кулуарного фронту. Як Харків хочуть"злити"під вплив ОПЗЖ" на Delo.ua.

"Справа в тому, що стійка більшість у міськраді може бути забезпечена тільки за рахунок "золотої акції" міської фракції ОПЗЖ з 19 депутатів. У ОПЗЖ є бажання отримати контроль над Харковом, а віднедавна відкрилися і великі можливості для цього", - йдеться у статті.

"Фронтменом" цих процесів, зазначають автори статті, виступає "тіньовий" лідер міської фракції ОПЗЖ Андрій Спаський.

"Він став відкрито зустрічатися в готелях і ресторанах з представниками великих компаній і міськими підрядниками. Спаський продає свою майбутню лояльність, обіцяє перемоги на тендерах і пропонує сприяти під час землевідведення. Діяльність Спаського стала настільки помітною, що привернула до себе увагу правоохоронців. Справа дійшла до того, що навіть Офіс президента вирішив придивитися і втрутитися в хитросплетіння харківського політичного закулісся і розібратися, хто є хто. І, схоже, що ОП вирішив піти на угоду з ОПЗЖ по Харкову", - наголошується в публікації.

Конструкція, яку пропонує ОПЗЖ, буде виглядати так: "Якщо мером стає Ігор Терехов, то він і так повністю лояльний і керований зі своїми обумовленими портфелями і квотами. При цьому велика частина влади дістається ОПЗЖ, яка реально керує всіма процесами з розподілу грошей, підрядів, регулювання будівельного ринку та інших схем. А, якщо мером стає Михайло Добкін, якого ОПЗЖ в останній момент вирішила підтримати офіційно, то для неї ситуація в реалізації цих же планів ще більш спрощується. Просто їх "золота акція" стає ще дорожче. Офіс Президента, схоже, згоден на такий план".

Автори статті зазначають, що харківському бізнесу не позаздриш, оскільки його "обкладуть поборами з усіх боків". Але "ще більше не позаздриш ОП, партії "Слуга народу"... ОПЗЖ не тільки "видоїть" і підпорядкує бізнес регіону, а й здійснить повзуче політичне і електоральне захоплення", - йдеться в статті.

"Схоже, що в ОП це розуміють, бо всі процеси лежать на поверхні і їх наслідки не складно спрогнозувати. Значить, або ОП "зливає" регіон на користь ОПЗЖ від безвиході, оскільки зараз у центральної влади і партії "Слуга народу" в Харкові немає ні впливового депутатського корпусу, ні помітного лідера і координатора процесів, що, до речі, підтверджується відсутністю кандидата від СН на виборах мера Харкова. Або ми маємо справу з простою картельною змовою з метою спільного контролю і розкрадання Харкова", - підсумували автори статті.

Дострокові вибори харківського міського голови відбудуться 31 жовтня 2021 року.