RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

"НАБУ влаштувало переділ будівельного ринку в Одесі": політолог назвав замовників та мотиви "земельної справи" проти Труханова

Національне антикорупційне бюро зачищає Одесу від політичних опонентів і бізнес-конкурентів бізнесмена сирійського походження Аднана Ківана, який наближений до заступника директора бюро Гізо Углави.

Про це у Facebook заявив політичний експерт Олексій Голобуцький.

"Коли я казав, що "одеська справа" НАБУ – банальний інструмент конкурентної війни та переділ будівельного ринку, я не помилився", - зауважив він.

За його словами, очевидно, що "одеська справа", де фігурують 16 осіб, зокрема Труханов, представники мерії, бізнесмен Володимир Галантернік та будівельна компанія "Будова" - замовна, адже усі її фігуранти опоненти або конкуренти Аднана Ківана і його будівельної компанії "Kadorr".

"Мер міста неодноразово заявляв, що Аднан Ківан будує "жахливі будинки" і має намір захопити санаторії. Останній, у свою чергу за словами експрокурора Одеської області Олега Жученка, давно намагався "загнати" Геннадія Труханова, пропонуючи прокурору 1 млн доларів за підозру меру. Після фіаско Ківан зробив ставку на НАБУ, яким керує земляк та товариш Михайла Саакашвілі Ґізо Уґлава", - пояснює Голобуцький.

Підтвердженням того, що "одеська справа" - це спланована конкурентна війна є судовий процес над власником "Будови", каже політолог: "Минулого тижня у ВАКС обрали заставу власнику одеської будівельної компанії "Будова" Дмитру Дімарському у розмірі 60 млн грн. У суді він заявив, що для оплати такої застави йому доведеться закрити свій 30-річний бізнес та звільнити дві тисячі робітників. Чи не цього міг домагатися Аднан Ківан, чия компанія "Kadorr" - прямий конкурент "Будови", у тому числі щодо виділення земельних ділянок під забудову в Одесі?", вказує Голобуцький.

Політолог зазначає, що з багатомільйонними сумами застав у ЗМІ стали поширювати інформацію, що вони не по кишені "Будові" і вона перестане виконувати свої обов’язки перед інвесторами.

"Ще до того, як НАБУ зажадало багатомільйонних застав фігурантам, а їх загалом 16, у ЗМІ почала поширюватися інформація про те, що "Будова" не добудує свої будинки, бо всі гроші підуть на застави… Немає сумнівів, що все це заздалегідь складений план конкурентної війни та переділу ринку, в якому, на жаль, бере участь НАБУ на боці одного з комерсантів. Не дивно, що всі фігуранти "одеської справи" - політичні опоненти Аднана Ківана чи його прямі конкуренти по бізнесу. Моя думка, що ця справа НАБУ традиційно закінчиться нічим, але репутації країни вкотре нашкодить. Жодні "інвестняні" не переконають інвесторів вкладати гроші туди, де конкуренти вільно оперують силовиками як приватним ресурсом", - підкреслив Голобуцький.

Раніше захист Володимира Галантерніка заявив, що НАБУ та САП вирішили оголосити бізнесмена у розшук попри наявність у них точної адреси його проживання у Британії та консульського обліку в Ізраїлі. Також, за словами адвокатів, Галантернику досі не вручено підозру.