RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Харківська влада отримує надбавки, а бізнес позбавляє пільг - деталі скандалу

Харківська міська та обласна влади не йдуть на допомогу бізнесу, навіть попри заклики нардепів і урядовців щодо повернення регіону до списку зон активних бойових дій, що дало б місцевим підприємцям пільги. В той же час представники місцевої влади отримують значні надбавки з бюджету.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Голова Координаційної Ради Харківського офісу "Європейської Бізнес Асоціації" Ігор Балака вказав на парадоксальність ситуації - чиновники у Харкові можуть отримувати надбавки до зарплати за роботу в небезпечному прифронтовому регіоні, яким є Харківщина, а бізнесу не можуть надати пільги. Також він вказав на певні рішення харківської влади, які ще більше ускладнили життя підприємцям і непріоритетні витрати чиновників під час війни.

"Парадокс: податки підприємцям зменшувати не можна, а зарплати комусь підвищувати – запросто! Чи чому була відмінена оренда комунального майна? А плата за цими договорами більше у 4,5 разів оплати землі! Чи чому металеві конструкції на проспекті Гагаріна (в Харкові) міняються, коли вони встановлювалися пару років тому і в нормальному стані? Чи чому восени висаджуються одноліткові квіти чи закупаються дерева на величезні гроші? Тобто на це усе гроші є, а на зниження податків немає?", – зазначивІгор Балака.

Тим часом зберігаються розбіжності в юридичному розумінні того, які території відносити до зони активних бойових дій, а які – до зон можливого ведення бойових дій, і частина підприємців, у яких потужності постраждали від обстрілів, бойових дій чи під час окупації, не можуть скористатися своїм правом на звільнення від сплати місцевих податків.

Ситуація, як показує протистояння бізнеса і чиновників на Харківщині, потребує системного підходу. Логічним рішенням виглядає перегляд критеріїв включення території до зони бойових дій, які включатимуть і прифронтові території, що постійно страждають від російських обстрілів, і деокуповані території. Це дасть змогу на офіційному та юридичному рівні надати бізнесу аналогічний пільговий пакет. Поточна ж політика харківської влади може привести місто та область до економічного та соціального гетто, де не буде бізнесу, робочих місць, і мінімальні податкові надходження до бюджетів.