RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Проблема з патронами для армії в Україні: волонтер запропонував рішення

Український волонтер при Міністерстві оборони Костянтин Лісник розповів, як Україна може вирішити проблему з браком патронів.

Про це Лісник написав на своїй сторінці в Facebook.

"Багато військових, слідуючи інерції, пропонують запустити производсво і стрілецької зброї і патронів 5,45/39 і 7,62/54. На складах патронів теж залишилося небагато (теж на рік-два), а "точних" патронів для снайперських систем немає зовсім. Але ситуація така, що по-перше, це не боєприпаси стандарту НАТО, а по друге — серед світових виробників це вважається "рідкісним, дивовижним, ексклюзивним" боєприпасом. Їх дуже мало в світі виробляють, мізерно мало. І запустити виробництво ексклюзивних патронів (а саме 5,45 виробляє тільки Росія і колишній наш ЛПЗ і, по-моєму, дуже трохи Болгарія — але у них і ціни великі, і вибір типів куль вкрай обмежений) під стволи, які ось-ось закінчаться — це абсолютно неправильне вкладення інвестиції. І неважливо, вона приватна або державна!" — зазначає волонтер.

"Побудувати замкнену лінію під патрон з великим вибором куль — пара десятків мільйонів доларів. І навіть припустимо, ми побудували один завод під 5,45/39,7,62/54,9/18. Вклали мільйони. Відмінно — стоїть завод-красень всім ворогам на зло! Але в умовах сучасної війни (авіація , теракт тощо) його знищать досить швидко. І знову настане патронний голод внаслідок "ексклюзивності цих боєприпасів у світі", — пояснює Лісник.

"НАТО недарма перейшли на єдиний стандарт патронів. В разі чого, в разі знищення заводів, складів — вони завжди один одному (і нам теж) можуть передати боєприпаси і вони завжди підійдуть до будь-якої зброї. І це будуть боєприпаси, зроблені за одним стандартам якості, зі стабільними і сертифікованими балістичними показниками, а не тільки "схожими зовні". Активні користувачі зброї зрозуміють значення цих слів", — пише волонтер.

"Америка навіть на пістолети калібру 9/19 перейшла з калібру 45 саме з метою уніфікації боєприпасів в НАТО. Хоч їх Кольт 1911 вони із задоволенням використовували майже 100 років поспіль. Він був і залишається легендою, але уніфікація НАТО — більш важливий аргумент. Навіть якщо нам патрони і не дадуть в відповідальний момент безкоштовно, то на світовому ринку виробляють 5,56, 308, 9/19. Світові ціни на них дуже дешеві (завдяки масовості виробництва і восстребованности). І навіть у разі знищення наших виробничих потужностей і складів ми завжди зможемо докупити ці боєприпаси", — стверджує Лісник.

"Альтернативи боєприпасів НАТО зараз у нас немає. Альтернативи широкого конкурсу з проведенням військових випробувань нових систем стрілецького озброєння вже теж немає. Годинник цокає..." — каже волонтер при МО.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов розповів про плани налагодити виробництво боєприпасів в Україні. Його заява викликала ажіотаж у росіян, які підтримують політику президента РФ Володимира Путіна.