RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Священик з АТО розповів про показову зустрічі з пропагандистською російського миру в Харкові

Любителі "русского мира" в якості інформаційної зброї проти України використовують навіть книги, в яких вони намагаються закладати фундамент майбутнього Росії на ідеології імперського шовінізму, а також зомбують людей ідеєю "русского мира".

Таку думку висловив священик УГКЦ Микола Мединський з позивним (Железняк) в інтерв'ю "Апострофу".

"Десь місяць тому мені довелося побувати в центральному соборі Московської церкви (УПЦ Московського патріархату, -"Апостроф") в Харкові. Я зайшов в церковну лавку прямо на території собору. Переступив поріг - і вітаюся: "Слава Ісусу Христу!" Бабка, яка там господарювала, щось незрозуміле пробурмотіла собі під ніс. А я і питаю: "А вас хіба священик не навчив, як треба відповідати на традиційне християнське вітання? Ви ж начебто особа церкви тут ..." А вона, побачивши на мені оливкову форму без капеланських відмінностей, вирішила, що перед нею - воїн. І каже: "Синку, всяке слово добре - аби не "Слава Україні!"... Хтось, почувши таке, посміхнеться і скаже: та, меле бабка казна-що! А хтось, для кого ті кликуши, ті матрьошки при церквах мають якийсь авторитет - він задумається, тобто, вона посіяла зерно. Маленьке, примітивне - але зі страшними паростками, якщо воно знайде свій грунт. Тому це - злочин. І я їй довів, що це злочин проти правди Христової, проти істини віри, злочин проти держави", - розповідає Микола Мединський.

Священик додав, що ці люди не ховаються в підпіллі.

"Вони відкрито ведуть діяльність на шкоду Україні в найбільших духовних центрах: в Києво-Печерській лаврі, в Почаєві, в великих містах, не кажучи вже про селищах і селах ... У тій церковній лавці я купив книжечку. Назва точно не пам'ятаю. Щось на зразок "Сім врятуєшся". Це література, яка готує капелана російської імперії, де всі їхні московські, імперські цінності нав'язуються людині як єдиний спосіб врятувати свою душу. І це продається при храмах в Україні. Ось зайде воїн, купить таку книжку - і зрозуміє, що для того, щоб врятуватися, потрібно служити Росії!", - додав Мединський.

"Під гаслом "Слава Україні! Героям слава!" гинуть наші діти сьогодні, гинули наші предки в минулому боротьбі. З цими словами люди йдуть на смерть вже не одне століття. "Чим же ви, - кажу, - аргументуєте свої слова?" "Лише одному Богу потрібно віддавати славу", - відповідає. І, знаєте, звичайній людині досить, в принципі, і такої відповіді. На цьому етапі складно звинуватити людину в чомусь антиукраїнському. Як би логічно: ти говори "Слава Богу", але не говори "Слава Україні" ... І зерно впаде на благодатний грунт. Але я продовжив розмову. "Чому?" - питаю. "Це грішно, це - від сатани" ... Тобто, прославляти Україну "грішно". Але це абсолютна неправда. Тому що, коли ми прославляємо Бога - словом, дією, молитвою, духовно, суспільно, соціально - будь-яким чином - ми втілюємо в життя першу заповідь Христа: Люби Бога всім серцем своїм і всією душею своєю. Коли ж ми якимось чином, або словом, або ділом, або просто любов'ю прославляємо свій народ - ми дотримуємося другої заповіді Христа: Люби ближнього свого як самого себе. "Тому ви говорите неправду, - сказав я тієї бабусі. - Ви брешете, обманюєте людей. І користуєтеся при цьому подвійними стандартами. Тому що все, що стосується любові до України, служіння Україні - для вас "грішно" і "від сатани". А все, що стосується служіння з розвитку "русского мира" або так званої "святої Русі", для вас - Богом благословенний справа, дорога, яка, за вашими словами, веде прямо до неба". Тобто це просто-напросто неприкрита пропаганда російського шовіністичного смертоносного "русского мира", - додав Мединський.

За словами священика, такі розмови розраховані на спілкування з бабусею або з дідусем. Або з хлопцем, який буде їхати з фронту.

"Ця кликуша, матрьошка не розрахована на спілкування зі мною. Вона розрахована на спілкування з бабусею або з дідусем. Або з тим хлопцем, який буде їхати з фронту, і у якого буде боліти душа ... І він просто не знатиме, що їй відповісти - ось зерно і залишиться в ньому. Так само, як залишиться воно в душі селянина чи фермера, які допомагають зараз воїнам на Харківщині або Полтавщині. І вони перестануть це робити. Ось в чому сенс посіву цієї смертоносної зерна", - резюмував Мединський.

Детальніше про війну, церкви і російської пропаганди в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": "У Путіна є страшна зброя, яку він використовує навіть в Києві" - священик з АТО.