20 січня в французькому Ліоні помер один з найвідоміших кухарів XX століття Поль Бокюз.
Про це повідомляє BBC.
Французький президент Еммануель Макрон висловив співчуття, назвавши Бокюза "втіленням французької кухні".
"Одне його ім'я містить в собі всю французьку гастрономію з її щедрістю і повагою до традицій, але в той же час винахідливістю", - додав французький президент.
Бокюз відомий тим, що в 1970-ті роки разом зі своїми прихильниками заснував у Франції так звану "нову кухню". Він відмовився від традиційних французьких жирних вершкових соусів на користь більш легких страв зі свіжих сезонних продуктів, з витонченою сервіровкою.
Сам термін був використаний у французькому кулінарному довіднику Gault-Millau для опису страв, які Бокюз допомагав підготувати до першого польоту лайнера "Конкорд" в 1969 році.
Відзначається, що в той час нова концепція виявилася справжньою революцією в світі кулінарії.
Ресторан Бокюза L'Auberge du Pont de Collonges отримував три зірки Мішлена з 1965 року.
У 1987 році він заснував міжнародний кулінарний конкурс "Золотий Бокюз" (Bocuse d'Or), нині вважається найпрестижнішим міжнародним конкурсом високої кухні.