RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

27 березня

Всі новини

Путін і Росія: колишній в'язень бойовиків розповів, у що вірять жителі окупованого Донбасу

Частина жителів окупованих територій Донецької області є затятими прихильниками Росії і бояться повернення України.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів активіст донецького Евромайдана, який в кінці минулого року був звільнений з полону бойовиків на Донбасі Володимир Фомичов.

"Розумієте, це ми зараз сидимо з вами в теплій студії в Києві, а там все трохи інакше. Ти знаходишся весь час, наприклад, в Горлівці, маєш справу з цими псевдодержавними утвореннями, псевдодержавними органами, які там створили, ти ходиш в їхню систему соцзахисту, отримуєш у них пенсії і зарплати, працюєш на них... І ясна річ, що вони говорять, що Макіївка була в Російській імперії, була містом СРСР, була Україною, а тепер ось "від України ми відокремилися". Для них це продовження існування міста – просто поза Україною", - пояснює Фомічов.

При цьому він каже, що на окупованих територіях залишилися люди, які просто змирилися з ситуацією.

"Є нормальні люди, які розуміють, що це все фейковая система, в якій жити неможливо, але іншого вибору немає, а є люди, які мислять інакше, у них був розвинений регіональний патріотизм, вони дуже сильно вірять у Путіна і Росію. Але багато задають собі питання: "А раптом Україна завтра повернеться, що з нами буде далі?" – говорить він.

За словами Фомічова, подібні настрої виникають, так як більшість прихильників Росії не бачили нормального життя.

"Але проблема в тому, що місцева еліта приділяла увагу тільки одному місту – Донецьку, ще трохи сусідній Макіївці і, можливо, Маріуполю. Усе. Інші міста були депресивні. І якщо жителю Донецька ще якось можна було пояснити, то пояснювати щось жителю Сніжного або Тореза, звичайній людині, яка ходить працювати на копанку, просто безглуздо. Ви розумієте, що в Сніжному і Торезі є люди, які думають, що ходити працювати на копанку – це нормально, це справжня робота і це правильно? Як ти йому розкажеш, що копанка – це небезпечна для життя нелегальна шахта, що завдяки його роботі на копанці в держави пропадають мільйонні доходи, життя піддається неймовірному ризику, а якщо з тобою щось трапиться, за тебе ніхто не понесе відповідальності. Що можна пояснити такій людині?", - говорить він.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі" - На Донбасі вірять у Путіна та чекають "хорошу людину" з Росії - колишній полонений бойовиків ДНР.