RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Українцям пояснили, чого треба побоюватися від лікарень і лікарів зі стартом медреформи

Без перегинів на місцях, зокрема маніпуляцій з боку окремих лікарняних установ або ж лікарів обійтися навряд чи вдасться.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла менеджер програмної ініціативи "Громадське здоров'я" Олена Кучерук.

"Як завжди, на практиці можуть бути маніпуляції або з боку конкретних медзакладів, або лікарів. Наприклад, лікарні і лікарі можуть настрашити пацієнтів, щоб ті приписалися до них якомога швидше, мовляв, потім вони не будуть обслуговуватися або це буде вже не безкоштовно. Лікарням-то потрібно приписати до себе якомога більше людей, адже виходячи з кількості пацієнтів вони будуть отримувати фінансування", - пояснює вона.

Якщо допустити ситуацію, що з лікарем все благополучно склалося, обслуговування надається на належному рівні, залишається з'ясувати, який перелік безкоштовних послуг в праві отримати пацієнт. Так, не доведеться окремо доплачувати за вимір артеріального тиску, швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити та вагітність, електрокардіограму, загальний аналіз крові, сечі, аналіз глюкози в крові і загальний холестерин. Крім того, ваш сімейний лікар/терапевт абсолютно безкоштовно виміряє зріст, вагу і навіть окружність талії.

В обов'язки умовно безкоштовного доктора (ми ж все одно оплачуємо його послуги з податків) входить спостереження за станом здоров'я пацієнта, здорової дитини, ведення вагітності без ускладнень, проведення вакцинації, лікування поширених хвороб, отруєнь і травм. Також лікар первинної ланки буде виписувати лікарняні листи і якщо це буде необхідно, направлення до спеціалістів другого і третього рівня медичної допомоги. Відзначимо, що в цьому році до лора, хірурга, ендокринолога та інших вузьких спеціалістів ще можна буде потрапити безкоштовно без направлення, але з наступного року такий похід стане неможливим.

У разі, якщо доктор з якихось причин не підійшов, то його можна буде замінити на іншого. Для цього необхідно буде укласти декларацію з іншим лікарем. Причому, ці зміни тут же з'являться в системі "Електронне здоров'я".

У той же час, як відзначає екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій, на практиці можуть виникнути явні складності, зокрема, наприклад, може трапитись так, що іншого лікаря може і не виявитися.

"Сімейних лікарів, дільничних терапевтів і педіатрів, які, згідно з указом МОЗ, уповноважені укладати декларацію, в Україні менше 50% від потрібної кількості. За документами сімейних лікарів в Україні підготовлено близько 14 тисяч, а необхідно - 30 тисяч. Більш того, працюють сімейними лікарями близько 7-8 тисяч замість 30. Тому навіть якщо всі українці захочуть укласти такі договори, вони не зможуть цього зробити, адже достатньої кількості фахівців просто немає", - уточнив він.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Медреформа в Україні стартувала: де і як знайти лікаря.