RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Великдень-2018: що потрібно знати про це свято

Великдень, або Світле Христове Воскресіння - найдавніше і найважливіше християнське свято, встановлене на честь Воскресіння Ісуса Христа.

Цього року Великдень припав на 1 квітня в західному християнстві і на 8 квітня - у східному.

Історія свята

Свято на честь Воскресіння Бога і приходу весни існувало у різних народів задовго до виникнення християнства. Навесні єгиптяни влаштовували гуляння на честь воскресіння бога Осіріса, в Стародавній Греції прославляли богиню родючості Деметру, а стародавні кельти поклонялися богині весни Остарі, святкуючи пробудження природи фарбованими яйцями і маленькими пшеничними булочками, що дуже схоже на наші великодні традиції.

Понад п'ять тисяч років тому іудейські племена відзначали Великдень як свято отелення худоби, потім цей день пов'язували з початком збору врожаю, а ще пізніше - святкували звільнення єврейського народу з єгипетського рабства. Коли Мойсей вивів євреїв з Єгипту, весняне свято назвали Пасхою, що означає "позбавлення".

І якщо в іудейській традиції Пасха означає звільнення від рабства і здобуття землі обітованої, то в християнстві свято наповнилось іншим змістом - радістю воскресіння Ісуса Христа, набуттям вічного життя завдяки вірі Спасителя, перемогою світла над темрявою.

До Великодня віруючі готуються впродовж семи тижнів Великого Посту. Це один з найбільш суворих постів року. Ісус провів у пустелі 40 днів, тому саме стільки часу триває піст. Протягом Великого Посту віруючі відмовляються від того, що цілком їх поглинає і віддаляє від Господа, очищають тіло і душу, каються, моляться і стають ближчими до Бога.

Святкування Великодня

Пасхальна Служба Божа триває всю ніч. Її урочистий момент настає опівночі, коли священик сповіщає «Христос воскрес!", а всі присутні відповідають "Воістину воскрес!". Після служби починається процес освячення обрядових пасхальних страв: пасок, яєць, м'яса, ковбас, масла, риби та інших страв. Господині приносять на освячення красиві кошики з продуктами, прикрашені вишитими рушниками і свічками. Після цього віруючі розходяться по домівках і починають "розговлятися".

За святковим столом на Великдень збирається вся родина. В першу чергу, розговляються крашанками. Потім всі куштують по шматочку паски і ласують іншими стравами, які стоять на столі.

Після застілля за традицією молодь йшла під церкву і влаштовувала великодні забави - співала веснянки і гаївки, влаштовувала ігри, водила хороводи і раділа святу та весні. Вважається, що на Великдень всі обов'язково повинні веселитися. А хто в цей день буде сумувати, того чекає невдалий рік.

Також на Великдень прийнято ходити в гості до сусідів, друзів і родичів, христосуватися й обмінюватися великодніми стравами: пасками, яйцями, пирогами та іншими стравами.

Що не можна робити в цей день

У це світле свято категорично не рекомендується надягати на себе скорботну маску, вступати в суперечки і конфлікти в родині і в оточенні.

Не рекомендується занурюватися в побут і весь день займатися домашніми справами. Знайдіть час для Бога.

У Великдень небажано працювати, але, якщо ваш графік такий, що без цього ніяк не обійтися, прийміть свою діяльність як певний послух.

Секс у Великдень заборонений.

Якщо частина великодніх продуктів залишилася, її не можна просто викидати у сміття. Залишки їжі слід спалити або закопати, причому, подбати про те, щоб до них не дісталися тварини.

Якщо ваш день народження випав на Великдень, святкування краще перенести на інший день - щоб він не "перекрив" радість від воскресіння Христового.

На Великдень не відвідують цвинтарів.

Що потрібно робити в цей день

Людину, яка не відвідає пасхальну службу, навряд чи можна назвати християнином. Участь в службі не лише обов'язкова - фактично вона розглядається як знак приналежності до церкви.

Де-факто пост закінчується після служби й причастя. Якщо ви були на всеношній і прийняли причастя, тоді "нескоромно" можна повечеряти того ж дня, якщо ви не були в церкві ввечері, але відвідали ранкову службу, ваш піст закінчується після неї. І все-таки, незважаючи на довгу стриманість і велику кількість різної смакоти, переїдати не рекомендується.

Читайте також на "Апострофі" найкращі рецепти пасок.