RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

День вишиванки 2018: історія і традиції свята

Щорічно в третій четвер травня в Україні святкують День вишиванки. У 2018 року це свято відзначатимуть 17 травня.

Ідея свята зародилася в Чернівцях. У 2006 році про "Всесвітній день вишиванки" задумалася студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк.

За словами дівчини, поштовхом до реалізації ідеї і святкування стала вишиванка її однокурсника, Ігоря Житарюка, яку він регулярно надягав на пари, як і багато інших студентів.

Дівчина запропонувала однокурсникам вибрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку їх наділи кілька десятків студентів і викладачів факультету. Однак їх незабаром підтримали колеги в інших вузах, а також школах, дитсадках та інших установах. У 2010-му свято відзначали, крім Чернівців, ще й в Запоріжжі, Львові, Сімферополі, Рівному. Дуже скоро свято стало поширюватися далі в Україні, а пізніше і в інших країнах серед української діаспори

Основна мета заходу - збереження українських цінностей і їх популяризація серед молоді і населення України в цілому. При цьому саме свято не передбачає якихось обов'язкових заходів, крім одягання вишиванки.

Дехто вважає, що якщо в цей день людина одягає вишиванку на роботу, в школу або університет, то таким чином висловлює свою національну і громадянську позицію, культурну освіченість і духовну свідомість.

Зараз вишиванка є популярним елементом у світовій моді. Елементи традиційної української вишивки використовують в своїх колекціях багато модних домів. Як раніше повідомляв "Апостроф", вишиванки часто носять зірки Голлівуду, зокрема, Мадонна, Різ Уізерспун, Ніколь Кідман, Кеті Холмс, Сандра Буллок, і багато інших.