RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Українці відзначають День вишиванки: що це за свято

В четвер, 18 травня, в Україні відзначається "День вишиванки". У цей день українці зазвичай одягають на роботу або навчання вишиті різнокольоровими візерунками сорочки.

Традиція відзначати це свято виникла в 2006 році. День вишиванки святкується в третій четвер травня.

Цей день покликаний популяризувати українські традиції та культуру. Традиційно дівчата вишивали сорочки в процесі підготовки до весілля. При цьому кількість зібраних дівчиною вишиванок була свідченням добробуту нареченої. У разі наявності у дівчини 30-40 сорочок вона вважалася біднячкою, в той же час, якщо мала 100 і більше вишиванок, то наречена вже була дуже багатою.

Дуже важливим був не лише візерунок, але і його колір. Предки вважали, що вишиванка була захистом від заздрості і бід, слугувала своєрідним оберегом.

Ідея Дня вишиванки належить Лесі Воронюк, яка в 2006 році була студенткою Чернівецького національного університету. Одногрупник дівчини постійно ходив на пари у вишиванках, в один день Воронюк запропонувала студентам прийти у вишиванках. Згодом ініціативу стали активніше підтримувати по всій країні. У 2015 році 38 країн світу взяли участь в акції "Подаруй вишиванку захиснику".

У минулому році в Одесі пройшов яскравий мега-марш вишиванок, у якому взяли участь сотні мешканців міста.