RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Річниця депортації кримських татар: в мережі згадують про трагедію і публікують архівні фото

У п'ятницю, 18 травня, в Україні в зв'язку з 74-ми роковинами депортації кримських татар згадують про ті трагічні події.

Пам'ятні фото і відеоролики масово публікуються в соціальних мережах.

Відзначається, що 18 травня 1944 року є одним з найтрагічніших епізодів в історії Криму, - тоді за наказом Сталіна за звинуваченням в "співробітництві з Третім Рейхом" з самого ранку почали проводити примусове виселення кримських татар.

Людям давали від декількох хвилин до півгодини на збори, після чого вивозили їх в товарних вагонах. Всього за три дні було депортовано майже 200 тисяч осіб, - 183 тисячі перевели в спецпоселення, по шість тисяч в ГУЛАГ і табори управління резервів, а ще п'ять тисяч, - спецконтингент для Московського вугільного тресту.

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туреччині Андрій Іванович Сибіга написав: "Українці як ніхто інший розуміють біль наших братів і сестер. Ця трагедія повинна бути визнана міжнародним співтовариством геноцидом".

Також відеороликом про депортацію кримських татар поділилася на своїй сторінці в Facebook і відома українська співачка кримськотатарського походження Джамала:

Як повідомляв "Апостроф", в кінці квітня в Карасувбазарі (нині Білогірськ) в анексованому Криму окупанти влаштували обшуки в будинках кримських татар.