RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Чи отримає українська церква автокефалію: думки джерел розділилися

Рішення про томос про автокефалію православної церкви в Україні навряд чи буде прийнято до святкування 1030 річниці Хрещення Русі, 28 липня.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, в Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП) на чолі з митрополитом Онуфрієм впевнені, що Константинополь не буде квапити події.

Інші помісні церкви або категорично проти (перш за все Московський патріархат), або ж не поспішають робити якісь висновки і стежать за ситуацією. При цьому, побоювання з приводу нового церковного розколу в Україні притаманні і тим, і іншим.

У зв'язку з цим, за словами джерела в УПЦ МП, Вселенський патріарх Варфоломей не буде в односторонньому порядку наділяти самостійністю православних в Україні. Існує навіть думка про те, що Константинополь веде велику гру з Москвою за вплив у православному світі, а Україна - одна з карт в "колоді".

В Українській православній церкві Київського патріархату (УПЦ КП), яку очолює патріарх Філарет, теж погоджуються, що до 28 липня або в цей день Томосу може і не бути. Але загальне рішення про автокефалію нібито вже прийнято Варфоломієм, а терміни - справа десята. Експерти попереджають: церковна самостійність не стане універсальними ліками від численних "хвороб" українського православ'я. І створення дійсно єдиної помісної православної церкви - питання не одного року.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Томос під питанням: Порошенку варто чекати "сюрпризів".