RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

​З'явилася інтерактивна карта незаконного видобутку бурштину в Україні

В інтернеті з’явилася незвичайна карта, створена волонтерами завдяки комп’ютерній моделі, на якій вказані "чорні дірки" від добування бурштину в Україні.

Відповідну карту можна побачити на сайті texty.org.ua.

Згідно з даними експертів, українська частка світового ринку бурштину становить 30-40 відсотків, у тонах – від 250 до 350. За приблизними підрахунками, усього до нелегального видобутку залучені близько 50 тисяч українців.

Також стало відомо, що річний дохід від нелегального видобутку, за оцінкою урядовців, становить від 120 до 300 мільйонів доларів.

Та перед тим, як надійти кінцевому споживачеві, український камінь легалізується в Польщі і продається через біржу у Гданську. Це означає, що левову частку прибутку отримують поляки, які за ці кошти розвивають і переробку, і наукові дослідження, і законну торгівлю. Нелегальність видобутку позбавляє наших бурштиношукачів значних коштів, але вони цим не переймаються.

Згідно з даними експертів, у 2016 році Китай отримав нового постачальника, а Україна - конкурента. Калінінградський янтарний комбінат уклав угоду з китайською ювелірною компанією про постачання 680 тон бурштину упродовж трьох років. Це й зумовило зменшення попиту на українську сировину більш ніж удвічі.

Якщо в калінінградських кар’єрах бурштин добувають екскаваторами, то в Україні орудують лопатами, в ліпшому випадку – помпами.

Через таку конкуренцію ціна на український бурштин впала: камінці вагою 100 грамів кожен, завбільшки як кулак, потягнуть на 2-4 тисячі доларів. Це вдвічі менше, ніж у золоті 2012-2014 роки, але, за словами фахівців, бурштинокопачі не все-одно не полишають цього бізнесу.

Як повідомляв "Апостроф", в результаті нелегального видобутку бурштину у Волинській, Житомирській та Рівненській областях природа зазнала великих втрат, а масштаб розкрадань - просто жахливий.