RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Томос Україні: в РПЦ відзначилися новою претензією в бік Константинополя

Глава синодального Відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ митрополит Іларіон заявив, що Константинопольський патріархат має намір повернути собі більше 20 церковних споруд в Україні, що належали йому до кінця XVII століття.

Про це пише "Інтерфакс".

"Константинопольський патріархат, готуючи автокефалію, в Томосі про автокефалію має намір викласти власні права і відновити всі ті ставропігії, які колись історично Константинополь на Україні мав, а їх було досить багато в різний час", - заявив він.

За словами Іларіона, мова йде про монастирі, храми, різні будівлі, в цілому список включає більше 20 об'єктів.

Він також заявив, що список був складений для Константинопольського патріарха одним вченим, який "просто накопав по різним документам інформацію про різного роду подвір'ях Константинополя, які були в різні епохи".

Як повідомляв "Апостроф", 11 жовтня Вселенський Патріархат прийняв рішення продовжити процедуру надання автокефалії Української церкви. Священний Синод для цього оголосив про зняття анафеми з патріарха Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви митрополита Макарія.

19 листопада Константинополь підтвердив, що Всеукраїнський об'єднавчий собор, на якому повинні обрати голову єдиної помісної української церкви, має відбутися в грудні.