RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

​В Україні завершився військовий стан: що змінилося за цей місяць

У середу, 26 грудня, в Україні завершилася дія воєнного стану.

Про це президент України Петро Порошенко повідомив на своїй сторінці в Twitter.

"Сьогодні, 26 грудня, о 14:00 припиняється військовий стан. Це моє принципове рішення, воно засноване на аналізі всіх складових поточної ситуації безпеки в Україні", - написав він.

За даними видання "Громадське", з початку введення воєнного стану, з 26 листопада, Верховна Рада повинна була працювати в сесійному режимі до закінчення воєнного стану. Також Рада повинна була разом з комітетом національної безпеки і оборони зробити ревізію законодавчих актів в сфері оборони.

"Рада працювала в звичайному пленарному режимі, а комітет запропонував до розгляду відразу два законопроекти: про створення територіальних пунктів призову на базі військкоматів і про інформаційну безпеку (відомий, як законопроект, що дозволяє цензуру)", - йдеться в повідомленні.

Що змінилося за час дії в Україні воєнного стану:

За цей місяць прикордонники не пропустили в Україну понад півтори тисячs громадян Росії. За словами представника ДПСУ Олега Слободяна, заборони торкнулися тих, хто не зміг підтвердити мету візиту в Україну або порушив процедуру перебування під час попередніх відвідувань.

Також посилили охорону державних, військових і важливих інфраструктурних об'єктів. На вокзалах і біля мостів дійсно чергували озброєні автоматами поліцейські і нацгвардейци. Однак їх зовнішній вигляд частіше говорив про те, що вони не дуже вірять в реальність загроз, протистояти яким їх поставили.

Протягом місяця в країні пройшли збори оперативного резерву першої черги. У них взяли участь 40 тисяч резервістів з числа колишніх військовослужбовців з бойовим досвідом. В областях, де було оголошено військовий стан, відбулися засідання регіональних рад оборони, за якими Генеральний штаб буде керувати заходами територіальної оборони в разі російського збройного вторгнення. У більшості регіонів цей орган раніше не збирався регулярно, а іноді - навіть в Луганській області, яка воює вже п'ятий рік - його створили вже після введення воєнного стану.

Крім цього, стало відомо, як вплинуло оголошення воєнного стану на тих, хто знаходиться біля лінії зіткнення в Донецькій і Луганській областях. Для прифронтового регіону нічого не змінилося. Хіба що, удосконалили систему оповіщення цивільного населення і обладнали додаткові укриття, про які, як з'ясувалося під час розмов з місцевими жителями, більшість цивільного населення досі нічого не знала. Як відомо і про способи і шляхи евакуації в разі активізації військових дій

Пересування в прифронтовому регіоні і перетин лінії розмежування теж ускладнилися. На дорогах правда з'явилися додаткові патрулі, але процедури перевірки документів та огляду автомобілів залишаються, скоріше, формальністю.

У штатному режимі працюють і контрольні пункти в'їзду-виїзду. Заборона публічних заходів і мирних зібрань з регіонів воєнного стану намагалося ввести тільки керівництво Миколаївської області. Військові і місцеві в зоні проведення бойових дій розповідали про незначну активізацію обстрілу з боку бойовиків в перші дні воєнного стану, втім, тепер на більшості ділянок фронту затишшя.

Як повідомляв "Апостроф", біля адміністративного кордону з окупованих Кримом помічено велику кількість військової техніки і солдатів російської армії. Також в окупованому Росією Криму помітили берегові ракетні комплекси.