RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

​Виїзд українців за кордон: соціолог вказала на небезпечні моменти і порівняла з Росією

Соціолог заявила, що імміграція - дуже ризикована річ.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

"Якби у мене запитали, що небезпечніше для країни - еміграція або імміграція, то я б довго думала. Просто імміграція безпечна до певної межі. Коли іммігрантів трохи, і вони добре інтегровані в місцеве суспільство, то все в порядку. Коли ж їх питома вага перевищує межу, індивідуальний для кожної країни, то виникає багато проблем ", - заявила вона.

Також Лібанова висловилася про цифри і підрахунках, яка оптимальна кількість населення має бути в країні.

"А ніхто не знає. Особисто для мене важливо не те, скільки саме буде жити в Україні людей - 40 або 50 мільйонів, а то, як вони будуть жити. Я хочу, щоб люди жили довго, щасливо, заможно. Ось це важливо, а не те, скільки їх. Якщо дитина прийшла в цей світ, він повинен бути щасливим, а його батьки не повинні думати, чи можуть вони йому купити підгузники або фрукти, або іграшки. Ось в цьому завдання суспільства, а не в тому, щоб народилося більше дітей", - зазначила соціолог.

Крім цього вона пояснила таке прагнення до цифр в різних країнах.

"У тоталітарних країнах, де велика роль належить армії та іншим силовим структурам, це пов'язано з бажанням мати відповідну чисельність контингенту, який буде служити. Я пам'ятаю конференцію в Москві ще при нормальних відносинах з Росією. Я озвучила свою тезу, про пріоритетне значення якості життя , а не чисельності населення, після чого до мене підійшли російські і кажуть: "Вам добре про це говорити, у вас немає таких кордонів величезних. А нам треба облаштовувати Сибір, інакше туди будуть направлятися величезні маси мігрантів з Китаю", - розповіла Елла Лібанова.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - "Європа відкриває кордони для українців не заради наших інтересів - директор Інституту демографії".