RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Нічого святого: міністр "відчитала" українців за бутерброди з ковбасою

Бутерброди з маслом і ковбасою, які є звичним для багатьох сніданком або перекусом є нездоровою і навіть шкідливою їжею.

Про це заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, бутерброд з хліба, масла і ковбаси "некорисний і досить дорогий". Білий хліб містить багато солі, а "багато солі - ризик захворіти серцево-судинними хворобами, переважно пов'язаними з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю".

До того ж у хліба високий глікемічний індекс, тобто батон стрімко піднімає рівень цукру в крові. "Згодом через дію інсуліну рівень цукру впаде, а ви знову будете голодні", - додала Супрун.

"Ковбаса, як прикро для багатьох це не було б почути - нездорова у всьому. У ній також багато солі. Наприклад, в 100 грамах салямі половина денної норми солі. Це процесоване м'ясо - глибоко перероблений продукт, що містить домішки, зокрема, нітрит і бензпірен... Регулярне надмірне споживання процесованного м'яса збільшує ймовірність раку прямої кишки і підшлункової", - зазначила чиновниця.

За її словами, варто повністю відмовитися або звести до мінімуму вживання процесованних м'ясних продуктів (ковбаси або сосисок) - не частіше трьох разів на тиждень і не більше 50 грамів в день, якщо відмовитися важко.

Крім того, за словами Супрун, кілограм ковбаси коштує значно дорожче кілограма хорошого м'яса.

"Готового червоного м'яса радять їсти не більше 70 грамів в день, або порцію розміром з долоню. Також не бажано вживати його щодня. Здорова альтернатива - птиця", - додала вона.

Також в.о. міністра порадила використовувати справжнє вершкове масло, а також робити бутерброди здоровіше за допомогою хліба з висівок, заміни ковбаси печеним м'ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом. Супрун пропонує додавати овочі, яблука, зелень, коренеплоди і гриби в паштети.

"Іншими “намазками” можуть бути кисломолочний сир та зелень, фета і солодкий перець, паштети із баклажанів, чи грибів, або гарбуза та сала. Здорова альтернатива ковбасі - це скибочка сала, чорний хліб і гірчиця. Все це варіанти значно корисніше і дешевше ковбаси і підійдуть всієї сім'ї", - підсумувала вона.

Поради Супрун викликали бурхливу реакцію коментаторів в мережі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Супрун дала приємний "рецепт" поліпшення здоров'я.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: МОЗ, Супрун