RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

​Як тобі таке, Ілоне Маск? Україна побудує власний плавучий космодром, перші подробиці

Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. А. М. Макарова ( "Південмаш") і Херсонський державний завод "Паллада" заявили про спільне будівництво першого українського космодрому.

Про це повідомляє "Ок!".

"Україна не має власного космодрому, хоча сам тільки Південмаш спеціалізується на ракетобудуванні та здійснює зовнішньоекономічну діяльність з 23-ма країнами, в тому числі Європи. Нам давно потрібно мати власний майданчик для запуску ракет, і створити її можна на Херсонщині", - заявив генеральний директор "Південмашу" Сергій Войт.

Ескізний проект пускової платформи вже знаходиться в розробці. Передбачається, що платформа отримає 4 стартових столу, розраховані на запуск важких і надважких ракет вагою до 5 500 тонн, і стільки ж допоміжних, для легких носіїв, не більше ніж в 200 тонн вагою. Середні ракети запускатися не будуть, як морально застарілі. Таким чином, формула плавучого космодрому остаточно визначена як 4-0-4.

Платформа зможе забезпечувати пуски на будь-які орбіти, переміщаючись по океану в потрібну точку зі швидкістю до 16 вузлів (в денний час, вночі - до 20), і зберігати повну працездатність при хвилюванні до 9 балів, а обмежену - до 11.

Повідомляється також, що одночасно на платформі, що отримала неофіційну назву "Оболонь", зможуть працювати до 4 500 осіб, з комфортом розташовуючись на 6-ти наукових і технічних і 4-х житлових рівнях, кожен корисною площею 350 000 квадратних метрів.

Ядерна енергетична установка, з 3-х незалежних реакторів тепловою потужністю 2 ГВт кожен, побудованих за українськими проектами українськими ж інженерами і робітниками, з запасом забезпечить енергією як двигуни, так і численні лабораторії та допоміжні служби. Підкреслюється, що в реакторах будуть використані виключно ТВЕЛ'и виробництва "Вестінгауз".

До 2030 року Україна, згідно з планом, буде виробляти не менше 100-120 пусків щорічно, отримавши, таким чином, рішучу перевагу над іншими космічними державами.

Загальна вартість комплексу складе, без урахування реакторів, двигунів і обробки житлових приміщень платформи, від $12 до $15 млрд., А повна - не менше $30 (швидше за 45-50) млрд. При цьому термін окупності, за найбільш песимістичними оцінками, не перевищить 5 років.

Як повідомляв "Апостроф", радянська космічна станція "Космос-482", яка провела на орбіті Землі майже півстоліття, може впасти.