RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Трагедія 2 травня в Одесі: журналісти нагадали про загибель українських активістів і бездіяльності МВС

Завершити розслідування трагедії 2 травня 2014 року в Одесі практично неможливо, оскільки основний масив речових доказів з місць подій зник майже відразу після зіткнень - докази були прибрані комунальниками.

Про це повідомляє видання "Радіо Свобода" з посиланням на коментарі активістів "Групи 2 травня".

Активістам вдалося з'ясувати, що ланцюг трагічних подій був запущений проросійської стороною мітингу на Грецькій площі, а першим убитим став активіст "Правого сектору" Ігор Іванов. Загинув він внаслідок вогнепального поранення. Потім загинули ще шестеро осіб.

Також активісти вказали на наявність гранат у проросійського боку в ході подій.

"Антімайдановци ці саморобні гранати принесли з собою. Вони їх обмотували залізним дротом і приєднували цвяхи - вони заподіяли дуже багато поранень" - розповідає учасник групи розслідувачів Світлана Підпала.

На її думку, у патріотичних сил зброя почала з'являтися набагато пізніше - через годину. Весь цей час правоохоронці ніяк не діяли.

"До початку стрілянини з української сторони у відповідь пройшло близько 40 хвилин. І це був другий момент, коли керівництво міліції могло ввести оперативний план "Хвиля", але вони цього не зробили", - зазначила Підпала.

В даний момент головний підозрюваний у справі щодо бездіяльності поліції - глава міліції громадської безпеки МВС Дмитро Фучеджі знаходиться, за інформацією прокуратури, в Придністров'ї.

"Він звинувачується в службовій недбалості", - зазначають активісти.

Однак, як стверджують в "Групі 2 травня" частина правоохоронців і нацгвардійців намагалася врегулювати конфлікт. Саме тоді постраждали близько півсотні міліціонерів, один з них навіть втратив зір.

Саме бездіяльність керівництва поліції активісти називають однією з причин пожежі в Будинку профспілок, оскільки проросійські активісти були фактично ізольовані в будівлі і їх можна було затримувати.

Окремі активісти відзначають, що місця подій відразу після трагедії були "зачищені" навмисне, щоб приховати сліди злочинів.

"Третього травня вранці я побачила, що прибрали вже всю Грецьку площу, по суті, місце злочину. Ми, звичайно, потім там знаходили багато слідів і гільз", - розповідає одеський журналіст Віра Запорожець.

Як повідомляв "Апостроф", в кінці квітня в Одесі, у дворі Будинку профспілок, де 2 травня 2014 року внаслідок пожежі загинули 48 людей і постраждали більше 200, побудували шашличну.