RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Україні День пам'яті жертв політичних репресій: кого шанують сьогодні

В Україні в неділю, 19 травня, - День пам'яті жертв політичних репресій.

Щорічно такий пам'ятний день припадає на третю неділю травня.

День пам'яті жертв політичних репресій встановлено згідно з указом президента від 21 травня 2007 року з метою привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України в зв'язку з 70-ми роковинами Великого терору - масових політичних репресій 1937-1938 років. Тоді насильно впроваджували комуністичну ідеологію.

Завдяки такому дню для українців відроджується національна пам'ять, затверджується нетерпимість до будь-яких проявів насильства проти людства.

За традицією в День пам'яті жертв політичних репресій високопоставлені чиновники і політики держави покладають квіти до національного меморіального заповідника "Биківнянські могили". У Биківнянському лісі знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв. Там знаходився об'єкт спеціального призначення НКВД, де у кінці 30-х - 40-х років відбувалися масові захоронення розстріляних та закатованих. За даними науковців, у Биківнянському лісі поховано близько 100 тисяч репресованих комуністичною владою. Але покладання квітів до пам'ятних знаків відбувається також по всій країні, відбуваються жалобні віче і церемонії.

До сих пір вчені не можуть назвати точну кількість жертв репресій. За даними деяких фахівців, за період з початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття, за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже 1,5 мільйона осіб. Велика кількість з них була розстріляна, інші пройшли тюрми, заслання, вислання, каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах. Терор і репресії торкнулися майже всі верстви українського населення: вчених, політиків, військових, священиків, представників культури, селянство.

Найжорстокіші дії по відношенню до народу України були здійснені в 30-х роках при сталінському режимі. Зокрема, в 1937-1938 роках в Україні було засуджено 197 617 осіб, з них до смертної кари - 122 237 громадян. Більшу частину цих вироків виносили саме "трійки" НКВС. Протягом довгого часу радянська влада ретельно приховувала злочини: на місцях поховань зводилися режимні об'єкти КГБ, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами і висаджували дерева.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні виникло обговорення питання про встановлення нового дня пам'яті - Дня свободи совісті та віросповідань.