RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Скандал з Філаретом: в ПЦУ описали наслідки скасування Томосу

Після скасування Томосу, як цього хоче патріарх Філарет, немає ніяких перспектив, крім його запевнень.

Про це повідомляє архієпископ Євстратій Зоря на своїй сторінці в Facebook.

"Уявімо собі, що якась значна частина православних в Україні підтримала заяви Патріарха Філарета, які він робить останнім часом. А що ж далі, які перспективи - крім запевнень самого Патріарха, що "у мене є досвід, на моєму боці правда, я знаю, як правильно, я побудував великий Київський Патріархат - і знову побудую" і т.д.?", - написав він.

Також архієпископ припустив логічний розвиток даної ситуації.

"Київський Патріархат і УАПЦ розвивалися протягом попередніх трьох десятиліть, апелюючи до того, що рано чи пізно Вселенський Патріарх підтримає ідею незалежності Української Церкви від Москви. І хоча сам Вселенський Патріархат був дуже обережним у своїх діях по Україні (часом навіть більш ніж ду-у-же, що обумовлювалося необхідністю підтримувати відносини з РПЦ) - але завжди залишалася перспектива діалогу з ним і надії на рішення існуючої проблеми невизнання і зовнішньої ізоляції", - зазначив Зоря.

За його словами, зараз у Православної Церкви України реалізовано ті надії на Томос і визнану автокефалію, які були частиною ідеї, на ній будувалися УПЦ КП і УАПЦ. Отже, якщо раніше Патріарх Філарет розвивав Церкву, яку переконував у неминучості визнаної автокефалії і Томосу, то тепер він же пропонує будувати щось ВСУПЕРЕЧ визнаної автокефалії і Томосу.

"На що ж він закликає сподіватися своїх нечисленних попутників? Що Вселенський Патріарх послухає його критику і видасть інший Томос? Мабуть всім очевидно, що такі надії безпідставні", - написав Євстратій.

Також він написав, що передбачає Філарет:

  • Тримається виключно на його особистій волі і без нього буде абсолютно не життєздатна;
  • Не буде ніякої перспективи стати визнаною Помісною Церквою - коли така Церква вже є, і саме їй зараз опонує Патріарх Філарет;
  • Буде несвідомо (сподіваюся) об'єктивним союзником РПЦ в боротьбі проти ПЦУ і Вселенського Патріархату, що виключає можливість створити реальну широку базу для нової структури серед патріотичного українства (на яку, формально, ця структура прагне орієнтуватися).

"Тобто єдина зрозуміла перспектива "нового Патріархату" - це або перетворитися на маргінальну секту (на кшталт численних "істинно-православних" юрисдикцій), яка існує сама для себе і ніякої суспільної ролі не грає; або рано чи пізно об'єднатися з Православною Церквою України (так ніякої іншої перспективи існування в колі визнаних автокефальних Церков, окрім як в рамках ПЦУ, у цього "нового Патріархату" не буде), - заявив архієпископ.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі піднялася хвиля обурення з приводу проведення почесним патріархом Філаретом помесного собору по відновленню прав УПЦ (КП).