RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Монополія Росії на мати: Карпа жорстко пройшлася по закону про дематюкацію

Українська письменниця і співачка Ірена Карпа висловила свою думку про законопроект щодо заборони матюків.

Про це повідомляє видання Deutsche Welle.

"Мої діти - не матюкаються. Поняття не маю, чому. Адже я себе не стримую в емоційних станах. Ймовірно, справа в чесності: пояснила їм разок, що з дорослими таке буває, коли вони засмучені або там цегла на ногу впала, але дітям повторювати це не варто. Потисли плечима і не повторювали. За винятком того, коли хочеться потролити нашу Яремчанську бабусю в паризькому басейні: тоді кричать на всі груди "Йо* твою мать!" і дико регочуть над тим, як бабуся червоніє і озирається в паніці, чи не забрів туди хтось із слов'ян", - розповіла вона.

Карпа також підкреслило слово "слов'ян", адже матюки зрозумілі не тільки їм. Вона зазначила, що автор законопроекту Ольга Богомолець "хоче віюхати" те, що матюки пов'язані тільки з Росією.

"Про праславянске походження мату вже сказано. Кілька апокрифічний лист козаків султанові (в звичному для нас вигляді його можна датувати кінцем XVIII століття) теж згадували. Наївний міф про засмічення української "російським" матом має типову паралель "за поребриком" - засмічення російської "татарським" матом. Наостанок погоджуся з Солженіциним: мат - це паростки мови майбутнього", - сказав історик Сергій Лунін.

Письменниця Карпа пояснила, що слово "дематюкація" звучить для неї страшніша за будь-якого мату.

"Дивно, як дипломована лікарка взагалі може висувати такі теми. Навіть студенти непрофільних вузів за курсом психології знають про те, що лайка - це швидке звернення до стародавніх потужних архетипових образів людства в критичний емоційний момент. Простими словами: коли нам треба почерпнути сили, ми лаємося. Звертаємося до архетипу Матері-Землі. І не тільки ми - а всі без винятку народи світу. Багатство мови - в її розмаїтті. Кажу це як дипломований філолог і просто письменниця, все життя сповідуючи правдоподібність людських діалогів", - заявила Ірена.

Вона також висловилася, що помітила, коли українським політикам треба приховати щось дійсно аморальне (корупцію, кумівство, розкрадання, схемки), суспільству кидається кістка на тему "аморальності" сексуальної. Будь-то цензура книг і зобов'язання пакувати книги з відвертими сценами в чорні поліетиленові пакети і піднімати податок.

"Я вже це говорила і ще раз повторюся: вимагаю перформансу. Тільки Кабмін затвердить список "заборонених слів", автор законопроекту повинен вийти до трибуни і голосно, з дикцією та інтонацією, як вчили в радянській школі, продекламувати весь список. А то що ж - чужими руками загрібати болото?", - зазначила письменниця.

Карпа заявила, що відібрати в українців мати - це як відібрати борщ. Дорогі сусіди вже намагалися це зробити з борщем і варениками (подивіться російські державні проморолики), то не треба їм безкоштовно віддавати і мат.

Як повідомляв "Апостроф", артист і український політик Сергій Притула розповів, що не зовсім розуміє закон про заборону матюків.

Також український письменник Лесь Подерев'янський розповів, як ставиться до ідеї депутатів Верховної Ради заборонити використовувати матюки для населення.