RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

​Вже скоро можуть бути вдома: в справі полонених українських моряків виник несподіваний поворот

Затриманих в Керченській протоці українських моряків можуть відпустити з в'язниці в Росії до жовтня під особисту поруку уповноваженого Верховної ради з прав людини Людмили Денисової.

Про це повідомляє видання "Известия iz", посилаючись на слова адвоката українців Миколи Полозова.

За його словами, в Слідче управління ФСБ РФ вже відправлені письмові гарантії того, що обвинувачені в порушенні російського кордону продовжать брати участь в судових і слідчих діях після їх повернення на батьківщину. Як пояснив високопоставлений джерело в російських дипломатичних колах, Москва дійсно готова передати 24 моряка Києву в разі отримання письмових гарантій, як це і було фактично заявлено в ноті МЗС, відправленої українській стороні 25 червня.

Відзначають, що Росія не відмовляється від пропозиції відправити українських моряків додому, змінивши їм запобіжний захід і отримавши письмові запевнення від Києва, що всі підсудні продовжать участь в процесі над ними. Також Москва готова взаємодіяти у цій справі в конструктивному ключі і відпустити затриманих на батьківщину, однак про припинення кримінального переслідування не йдеться.

"Як тільки відповідні особи в Росії отримають необхідний документ від України і вивчать його, можна буде обговорювати подальші кроки. Але ми від своїх слів не відмовлялися", - сказало джерело.

Тим часом, за словами адвоката Миколи Полозова, українська сторона вже почала роботу над реалізацією цієї пропозиції МЗС РФ.

"Український омбудсмен Людмила Денисова направила клопотання про особисте поручительство через МЗС Росії в Слідче управління ФСБ. У російській ноті (від 25 червня - ред.) було зазначено, що необхідно надати письмові гарантії відповідно до кримінально-процесуального законодавства Російської Федерації. Особиста порука - форма гарантії участі особи, щодо якої не винесли вирок, в судових і слідчих діях, - сказав адвокат українських моряків. - На поточний момент ці документи знаходяться в Слідчому управлінні ФСБ, але ще не дійшли до виконавця - слідчого, у провадженні якого перебуває ця справа. Саме він повинен у встановлений законом термін - три дні - винести з даного питання рішення".

Адвокат зазначив, що в разі задоволення прохання, моряків звільнять з-під варти. Якщо ж буде отримано відмову, то постанова можна буде оскаржена.

"Фактично ті пропозиції МЗС РФ, які були заявлені в ноті, реалізуються на практиці. Природно, після телефонної розмови президентів Володимира Путіна і Володимира Зеленського і була подана відповідна форма про поруку", - підкреслив Микола Полозов.

В апараті уповноваженого Верховної ради України з прав людини підтвердили факт передачі клопотання про її особистій поруці відповідним органам РФ. Однак уточнити, коли може бути отримана відповідь, не змогли.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25 листопада 2018 року співробітники ФСБ Росії обстріляли і захопили в Чорному морі українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися в Одесу після спроби пройти через Керченську протоку.

Російські силовики незаконно затримали 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії, "судили" в окупованому Криму і перевезли в Москву.

Україна вимагає від Росії звільнення захоплених моряків і вважає їх військовополоненими. В управлінні верховного комісара ООН з прав людини заявили, що українські моряки як військовополонені повинні перебувати під захистом Женевської конвенції.

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених моряків і суден. 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до Росії, яким суд зобов'язав РФ звільнити моряків і судна. У той же час суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Термін виконання рішення закінчився 25 червня. У цей день від Міністерства закордонних справ Росії надійшла нота, якою Україні пропонувалося надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. У ноті-відповіді МЗС України назвало позицію Москви неприйнятною.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Як повідомляв "Апостроф", російська ФСБ після чотирьох місяців переговорів і особистого звернення полоненого передала Україні собаку Джессі, яка перебувала на борту корабля "Яни Капу" в момент його захоплення в Керченській протоці в листопаді 2018 року, тварина буде жити в родині військовополоненого Сергія Чуліби в Херсонській області.