RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Осінній призов 2019: що робити при отриманні повістки та кому надається відстрочка

В Україні з 1 жовтня стартує осінній призов до армії, куди в цьому році планують призвати близько 15 тисяч осіб.

"Апостроф" зібрав важливу інформацію про отримання повістки, терміни призову, підстави для відстрочки і звільнення від служби.

Захищати Вітчизну у 2019 році українці зобов’язані на рівні 20-27 років. Тож, чоловіки цього віку придатні до стройової підготовки і не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії. Нагадаємо, що раніше призову в армію підлягали юнаки віком від 18 років. Варто зауважити, що юнаки 18-19 років можуть пройти службу в армії на добровільній основі за контрактом.

Термін служби в армії становить: 18 місяців для призовників, які не мають вищої освіти та 12 місяців для призовників зі ступенем спеціаліста або магістра.

Однак, як і раніше, у 2019 році в Україні буде проведено дві хвилі призовів у армію - весняний та осінній. На 2019 рік встановлено такі дати призову: з 1 квітня по 31 травня – весняний призов 2019 року та з 1 жовтня по 31 грудня – осінній призов 2019 року.

Водночас, варто пам’ятати, що призовна кампанія може бути продовжена будь-якої миті протягом року лише на підставі Указу президента На додачу, чинне законодавство дозволяє президенту в будь-який момент оголосити позачергові й додаткові призови строковиків у Нацгвардію або прикордонну службу.

Ключове питання для молодих людей: "Що робити, коли принесли повістку?"

Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку з військкомату, зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у повістці. Неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою, що не прийти у комісаріат. Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, то впродовж 10 днів треба відвідати військовий комісаріат.

Причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини вважаються ухиленням від армії.

Право на відстрочку або звільнення від служби в армії мають: призовники, в яких є дитина віком до трьох років; чоловіки, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину; громадяни, у яких є непрацездатні батьки (одинока мати/батько); студенти денних відділень ПТУ, ВНЗ і духовних семінарій; призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї (родині) та священнослужителі, поліцейські, деякі педагоги і лікарі.

Повне звільнення від служби в армії можуть отримати громадяни України:

– визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби;

– досягли 27-річного віку (на день відправлення на строкову службу);

– які до набуття громадянства України пройшли службу в інших державах;

– виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків 1 і 2 контрактів;

– яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу;

– засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, в тому числі зі звільненням від відбування покарання;

– призовники, чиї близькі родичі загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов’язаних.

Поза тим, можна отримати відстрочку або звільнення від армії за станом здоров’я. Як правило, повне звільнення від загальної військової повинності мають молоді люди з явними важкими патологіями, наприклад, відсутність кінцівки, сліпота, глухота, розумова відсталість, шизофренія тощо. У більшості інших випадків мова йде не про списання призовника через непридатність до служби, а про необхідність у лікуванні, на підставі якого дається тимчасова відстрочка (на пів року або один рік) і потім проводиться повторна медкомісія.

Уникнути служби в армії в Україні у 2019 році можна при наявності таких проблем зі здоров’ям.

Громадяни, які ухиляються від армії несуть адміністративну або кримінальну відповідальність. В якості адмінпокарання за неявку у військкомат застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення це – штраф від 85 до 119 гривень за перше порушення та штраф 170-255 гривень за повторне порушення.

Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України та передбачає обмеження волі на строк до 3-х років. Слід зазначити, що в більшості випадків покарання за ст. 335 Кримінального кодексу є умовним, але судимість буде.

Читайте також матеріал "Апострофа": "Українська армія продовжує залежати від Росії: у чому головна небезпека".