RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Українська армія продовжує залежати від Росії: у чому головна небезпека

Олег Жданов про корупційний скандал в Укроборонпромі

Олег Жданов про корупційний скандал в Укроборонпромі Фото: UNIAN

Залежність від запчастин із Росії, корупція та монополія є основними проблемами українського оборонно-промислового комплексу та становлять для країни серйозну небезпеку. Проте не варто очікувати, що оприлюднення фактів корупції в ОПК змусить українську владу сприяти відкритому розслідуванню цієї інформації. Про це в коментарі "Апострофу" сказав військовий експерт Олег Жданов.

Ми не можемо постачати для армії якісні та недорогі запчастини або виробляти їх самі, зберігається залежність Збройних сил України від постачальника запчастин, тим більше що це країна-агресор - у цьому полягає головна проблема і небезпека корупційних схем в українському оборонно-промисловому комплексі. По-перше, якщо РФ перекриє нам кисень, ми залишимося без запчастин. По-друге, якщо б ціна не була втричі завищена, ми могли би три запчастини купити, а не одну, або купити цю запчастину за цю саму ціну, але в іншій країні.

Монополія - це тупик для розвитку ринкової економіки, бо придушує будь-які конкурентні прояви на ринку. У нас оборонний сектор контролює президент. Президент і державна таємниця - це дві складових корупції, яку ми бачимо в оборонному секторі. Це не дає створити в країні внутрішній ринок озброєння.

У нас дуже багато приватних підприємців, які готові виходити на ринок озброєння - від боєприпасів до стрілецької зброї до розробок бронетехніки: є зразки бронемашин, які приватні підприємці готові надати Збройним силам для випробувань, і ці підприємці готові взяти участь у відкритому тендері. Держава вже п'ять років не може визначитися з земельною ділянкою для будівництва патронного заводу, а приватні підприємства вже сьогодні готові виробляти боєприпаси до стрілецької зброї.

Читайте: Уламки полетіли на Банкову: на що вплине гучний "військовий" скандал, в якому фігурує Росія

Немає ринку - немає розвитку. Щоб отримати контракт Збройних сил України, приватному підприємцю треба занести хабар до Адміністрації президента, або керівництву "Укроборонпрому". А це майже те саме - на одну кишеню працює. В цьому полягає головна загроза й проблема розвитку оборонно-промислового комплексу України.

До речі, це питання національної безпеки країни - здатність ОПК забезпечувати збройні сили без участі іноземних інвесторів або постачальників.

Якби з перших днів правоохоронні органи почали відкрито, чесно і прозоро розслідувати цю інформацію про корупцію, це б дало позитивний поштовх суспільству, це був би сигнал готовності влади до діалогу, але в мене немає жодних ілюзій, що ця влада почне це розслідування. Навіть зараз у такій скрутній ситуації президент і його команда роблять усе, щоб збити хвилю обурення, і не роблять кроків, які б показали суспільству, що вони готові розслідувати ці справи. Вони намагаються зам'яти їх, що викликає ще більше обурення в суспільстві.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України